Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Šta vam nisu rekli o e-cigaretama?

U poslednjih par godina svedoci smo velikog porasta konzumacije e-cigareta i vape proizvoda. Glavna motivacija ljudi da pređu na ove proizvode je bila ideja da su manje štetni od tradicionalnih cigareta, da prestanu sa pušenjem, da zaobiđu smoke-free zone i radi rekreativnog uživanja.

Do 2014. je zabeležen pad u prodaji tradicionalnih cigareta do trenutka kada su uvedene e-cigarete. Prema poslednjim istraživanjima jedan od pet mladih konzumira duvanske proizvode od kojih je 78% porast u konzumaciji e-cigareta među studentima i 48% među srednjoškolcima u periodu između 2017. i 2018.

Dr Nataša Mratinković iz MND.Dental stomatološke ordinacije nam je prva skrenula pažnju na potencijalnu opasnost konzumiranja ovih proizvoda sa konkretnim dokazima i istraživanjima. Te se mi pitamo – da li su e-cigarete zaista zdravije i šta je to što ne znamo o njima?

  1. PROPILEN GLIKOL (PG) – Prva opasnost koja se nalazi u e-cigaretama i koji kada se konzumira oralno može da se razgradi na sirćetnu i mlečnu kiselinu, kao i propionaldehid koji su toksični za zubnu gleđ i meko tkivo u ustima. Pored toga propilen glikol je higroskopski proizvod čiji molekul vezuje molekule naše pljuvačke tako da uzima svu tečnost, čineći usta „suvim“. Rezultat je kserostomija koja dovodi do karijesa, bolesti desni i drugih problema sa zdravljem.
  2. BILJNI GLICERIN I AROME – Glicerin i arome se koriste u mnogim industrijama, između ostalog i u prehrambenim kao zaslađivač. Međutim, takvi zaslađivači mogu da stvaraju 4 puta veću mikrobnu adheziju na gleđi i mogu da izazovu dvostruko povećanje u formaciji biofilma. Šta to zapravo znači? Drugim rečima e-tečnost omogućava da se više bakterija nalepi i stvori karijes, napadajući i meka tkiva oko zuba.
  3. NIKOTIN – Procenat nikotina u e-cigaretama je dosta manji (0.3%-1.8%) nego u tradicionalnim duvanskim proizvodima, ali jedan elektronski ketridž (200 do 400 „pafova“) može biti jednak pušenju dve ili tri pakle cigareta. Poznato je da nikotin oštećuje tkivo desni što dodatno može dovesti do težih bolesti desni, kao i gubitak zuba. 
  4. LITIJUMSKE BATERIJE – Nedavno je dvadesetčetvorogodišnjak iz Teksasa preminuo tako što mu je eksplodirala vape olovka koja mu je prekinula jugularnu venu na vratu. I dok su ovo retki slučajevi (zabeležena su samo dva), eksplozije vape olovki su sve češće i češće. Problem je što se vape olovka i uređaj pregrevaju tj. njihove litijumske baterije što dovodi do eksplozije. Prema izveštaju dekana za Javno zdravlje UNT zdravstvenog centra – Denisa Tombsa, do sad je u Americi bilo 2.035 eksplozija e-cigareta u period od 2015. do 2017. Ovakve povrede često dovode do unakaženja mekog tkiva u ustima. 
U poslednjih par godina svedoci smo velikog porasta konzumacije e-cigareta

U poslednjih par godina svedoci smo velikog porasta konzumacije e-cigareta

Sve u svemu e-cigarete su isto opasne kao i standardne cigarete, ako ne i opasnije. Mnogi zagovarači ovih proizvoda zaboravljaju na činjenicu da je 81% mladih počelo da koristi ove proizvode zbog različitih ukusa sa kojim dolaze, umesto da smanje procenat konzumacije duvanskih proizvoda. Gledajući sve ovo, možemo očekivati talas oralnih zdravstvenih problema u budućnosti. Zato je jako bitno odete na stomatološki pregled, proverite zdravlje zuba, mekog tkiva i sluzokože usne duplje kako bi na vreme uvideli da li ima nekih promena.

Kažu da je bolje sprečiti, nego lečiti zato ukoliko želite da zakažete pregled zuba i proverite svoje zdravlje, kontaktirajte MND.Dental na +381 62 89 50 855.

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Zdravlje

Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu. Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam…

Ovo je najbolje vreme za tuširanje prema stručnjacima

Da li volite da se tuširate ujutru? Ako je vaš odgovor potvrdan, potpuno vas razumemo. Osvežavajuće jutarnje tuširanje je mnogima…

Da li je vaš partner preterano ljubomoran?

Ljubomora u vezi je čest problem. Zato u nastavku otkrijte koji su to znakovi preterane ljubomore, kako biste mogli da…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

Psihologija crnog petka

Verujemo da ste ovih dana preplavljeni informacijama i elektronskom poštom u vezi sa popustima na artikle različite namene. Ponude deluju…

Sve je ok kada tražiš pomoć – Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

Od 24. novembra je aktivna internet platforma pod nazivom Sve je OK koju je podržao UNICEF u Srbiji u saradnji…