Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 saveta kako da budete odlučniji tokom jeseni

AUTOR: CityMagazine 20 Oct, 2021
5 saveta kako da budete odlučniji tokom jeseni

Promena godišnjeg doba, opadanje lišća sa drveća i tamnija jutra i te kako utiču na naše raspoloženje. Bili toga svesni ili ne, tokom jeseni nam se može smanjiti serotonin, vitamin D i samim tim desiti da budemo umorniji i bezvoljniji. Može nam se činiti da nemamo ideje i motivacije, ali protiv toga se svi možemo boriti. A koji su tačno saveti da budemo odlučniji i usredsređeniji, saznajte u nastavku.

Slušajte svoja osećanja

Niko ne voli da se oseća ekstremno i u takvim situacijama često emocije odbacujemo u potpunosti, odnosno jedva čekamo da prođu. Umesto toga, treba da probamo da se smirimo i potom zapitamo zašto smo tako reagovali u određenoj situaciji. Možda postoji neki drugi problem koji je uticao na nas i moramo njega da prevaziđemo kako bismo nastavili dalje.

Osećanja nas u stvari upozoravaju na mnoge druge stvari skrivene u nama i zato ih treba oslušnuti. Ne smemo im se predati, ali ona mogu biti ključ za razumevanje anksioznosti, bezvoljnosti i uopšte sezonske emotivne preopterećenosti.

Zapitajte se šta je sledeće

Možda vam se više sviđa da se status quo ne menja, ali stvari se menjaju po prirodi i na to se treba navići. Kako onda za budete spremni za buduće izazove? Tako što se nećete previše osvrtati na prošlost, osim da iz nje izvučete lekcije, već razmišljati o tome šta je sledeće za vas. Šta biste voleli da postignete na ličnom, poslovnom, porodičnom planu i kako da na to utičete.

Kada ste svesni da su promene neminovne i znate u kojim oblastima bi najpre mogle da se dese, bićete spremniji čak i za nepredviđene situacije. A umesto straha od budućnosti i gubljenja energije na zamišljanje najgoreg scenarija, aktivno se spremajte za lepe stvari.

Napravite promenu

Kada smo već kod promena, ponekad je najbolje da ih sami napravite. Upornost je držati se svojih ciljeva, ali ukoliko se oni ne ostvaruju može doći do prezasićenja, pa i sumnjanja u sopstvene sposobnosti. To je još jedan način da utonete u bezvoljnost, a umesto toga razmislite o tome da li do cilja možete doći na neki drugi način.

Sposobnost prilagođavanja je korisna u svim sferama života, a promena plana ne znači da niste uspeli u svojim namerama, već da reagujete na ono što vam se dešava u trenutku. Sama odluka o promeni plana daće vam više motivacije i snage u narednim dilemama i olakšati odlučivanje u težim situacijama.

Pohvalite sebe

Svi imaju trenutke kada sumnjaju u sebe i to se najčešće manifestuje u vidu unutrašnjeg glasića koji vam skreće pažnju na greške i na to da niste dostojni nekog izazova. Iz tog glasa se može ponešto i naučiti, ali ne smete mu dati da preovlada vama i skrene vam pažnju sa lepih stvari. Dopustite onom drugom glasu, koji vas hvali, da se čuje još glasnije i da vas bodri da nastavite sa trudom.

Budite iskreni prema sebi

Ovo je možda i najteže, jer uključuje vaganje svega onoga što ste uradili u nekoj konkretnoj situaciji, analizu šta je bilo dobro i šta loše i povrh svega, traženje razloga zašto se to baš tako odigralo. To je način da postanete svesni činjenice da su greške normalne i dešavaju se svakome, ali da ujedno učite na njima i ne budete u zabludi da vi na njih nemate uticaj. Otvorenost prema sebi i slušanje sebe je ključno, ali nije sramota ni potražiti pomoć kako biste imali i drugu perspektivu.

Izvor: Stylist

Fotografije: Pexels

Najčitanije

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

Najnovije - Zdravlje

Ove namirnice su jeftine i zdrave i treba ih jesti svakodnevno

Da, imate ih u svom frižideru! One se bore protiv bolesti, poboljšavaju funkciju imuniteta, poboljšavaju raspoloženje i podstiču gubitak težine.…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Šta kad je tuga duga?

U reč „život” upletena je neizostavno i „tuga”. Iako bolna, ona može biti inspirativna i pokretač promena, jer kako je…

Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu. Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam…

Ovo je najbolje vreme za tuširanje prema stručnjacima

Da li volite da se tuširate ujutru? Ako je vaš odgovor potvrdan, potpuno vas razumemo. Osvežavajuće jutarnje tuširanje je mnogima…

Da li je vaš partner preterano ljubomoran?

Ljubomora u vezi je čest problem. Zato u nastavku otkrijte koji su to znakovi preterane ljubomore, kako biste mogli da…