Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 životnih saveta koje treba dati mlađoj verziji sebe

AUTOR: CityMagazine 12 Nov, 2021
5 životnih saveta koje treba dati mlađoj verziji sebe

Španski filozof Džordž Santajana jednom je rekao: „Oni koji ne uče iz istorije osuđeni su da je ponavljaju“, dodavši i to da je istorija koju bi najviše trebalo da proučavamo naša lična istorija. Prema njegovim rečima, na taj način ne bismo ponovili iste greške u životu. On je rekao da kada bi mogao da se vrati u prošlost, mlađu verziju sebe savetovao bi da uradi sledećih pet stvari:

1. Slobodno se izražavajte i trudite se da prevaziđete svoju stidljivost

U prošlosti je bilo mnogo prilika koje nisam iskoristio i mnogo prijateljstava koje nisam sklopio jer sam bio previše stidljiv i često sam se osećao neprijatno i nesigurno. Neki su moju stidljivost tumačili kao grubost, pa me je to još više osakatilo.

Savet za sebe:

Svesno nastojte da se slobodno izrazite i komunicirate sa drugima, bez obzira koliko vam je neprijatno u tom trenutku. Ako vam je teško, duboko udahnite da se opustite i smirite svoje misli.

Niko vas ne osuđuje ili analizira tako temeljno kao što mislite. Svako je previše zaokupljen svojim svetom da bi trošio vreme opterećujući se svakom sitnicom koju kažete ili uradite.

Pokušajte da uradite suprotno od onoga što bi stidljiva osoba uradila u datoj situaciji. Znam da je ovo lakše reći nego učiniti, ali kada to ponavljate dugo vremena, počećete da formirate novi identitet u svom umu i to će vam postati prirodno. To je sve što treba da uradite da biste prevazišli stidljivost.

Foto: Unsplash

2. Prestanite da se borite sa svojim negativnim osećanjima

Dugo sam pokušavao da se oduprem i borim se sa svojim negativnim emocijama u nadi da će one nekako nestati. Kada su se pojavile, rekao sam sebi da moram da ostanem pozitivan, jer naše misli kreiraju našu stvarnost.

Pre nekoliko godina sam konačno shvatio da je način da se oslobodim negativnih emocija prihvatanje njih.

Što se više borimo protiv njih i mislimo da ne bi trebalo da se tako osećamo, to se zapravo osećamo gore. Ova osećanja mnogo brže prolaze kada dozvolimo sebi da ih osetimo, a da ih ne osuđujemo.

Savet za sebe:

Oslobodite se potrebe da kontrolišete svoje negativne emocije.

Prihvatite svoja neprijatna osećanja i posvetite im punu pažnju na trenutak. Videćete da neprijatna osećanja nestaju mnogo brže. Gledajte na svoje emocije kao na posetioce koji dolaze i odlaze. Kao i većina posetilaca, emocije žele našu pažnju i priznanje – kada im damo ono što žele, oni će otići.

3. Prihvatite nesigurnost

Tokom studija, proveo sam ogromnu količinu vremena crtajući svoju budućnost i smišljajući šta da radim sa svojim životom. Mnogi od nas imaju potrebu da tačno zacrtaju svoj životni put. Ne volimo neizvesnost i neznanje koje donosi budućnost. Međutim, ne moramo uvek da znamo šta ćemo uraditi za godinu dana. Ponekad jedino što možemo da uradimo je da počnemo da verujemo u život.

Savet za sebe:

Shvatite da je u redu ako ste zbunjeni i nemate sve odgovore. Učite da budete mirni u neznanju i pravite prostor za iznenađenja i tajne koje budućnost donosi – to je veliki deo onoga što život čini uzbudljivim i zanimljivim.

Većina naših strahova i briga o budućnosti se nikada neće zaista ostvariti, odnosno postoje samo u našim glavama – tako da ne vredi gubiti vreme opterećujući se njima.

Foto: Unsplash

4. Prestanite da bežite od neprijatnosti

Naš um preferira poznato i udobno i traži liniju manjeg otpora.

Često oklevamo oko stvari koje zahtevaju napor ili nelagodu, jer je naša prirodna tendencija da to izbegavamo. Međutim, mnoge vredne i korisne stvari će zahtevati određenu dozu nelagodnosti. Bežanje od nelagodnosti znači bežanje od rasta i razvoja.

To je upravo ono što radim većinu svog života. Izbegavao sam meditaciju, vežbanje, pisanje dnevnika i provođenje vremena sam, bez tehnologije. U vreme kada bi mi ove navike najviše koristile, uvek sam osećao odbojnost kada sam hteo da počnem.

Nagrada nas čeka na drugoj strani nelagode – ali prvo moramo da je probijemo.

Savet za sebe:

Um može biti veoma ubedljiv i napraviti beskrajnu listu razloga za odlaganje ili izbegavanje neprijatnosti. Ali ne dozvolite da vas to zavara.

Nelagodnost često ukazuje na ono što treba da radite, a ne na ono što treba da izbegavate. Uronite u nju i prihvatite je – pomoći će vam više nego što možete zamisliti.

5. Prihvatite sebe i prestanite da osuđujete

Tokom studija često sam bio osuđivan jer su se moja interesovanja razlikovala od interesovanja mojih prijatelja. Tek nekoliko godina kasnije konačno sam shvatio da moram prestati da tražim potvrdu od drugih i prihvatim sebe. Jednom kada naučite da prihvatite sebe, nije toliko važno šta drugi misle.

Savet za sebe:

Ne osuđujte sebe ako želite da slobodno vreme provedete sami, čitate knjige, meditirate, pišete dnevnik… Ne terajte sebe da budete kao svi ostali. Nema razloga da se izvinjavate zbog vaše razlike – samo zamislite kako bi svet bio dosadan da su svi isti!

Foto: Unsplash

Kada biste mogli da razgovarate sa mlađom verzijom sebe, šta biste joj rekli? Šta biste uradili drugačije? Koji savet biste joj dali?

Izvor: Sensa Si

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

Najnovije - Zdravlje

Ove namirnice su jeftine i zdrave i treba ih jesti svakodnevno

Da, imate ih u svom frižideru! One se bore protiv bolesti, poboljšavaju funkciju imuniteta, poboljšavaju raspoloženje i podstiču gubitak težine.…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Šta kad je tuga duga?

U reč „život” upletena je neizostavno i „tuga”. Iako bolna, ona može biti inspirativna i pokretač promena, jer kako je…

Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu. Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam…

Ovo je najbolje vreme za tuširanje prema stručnjacima

Da li volite da se tuširate ujutru? Ako je vaš odgovor potvrdan, potpuno vas razumemo. Osvežavajuće jutarnje tuširanje je mnogima…

Da li je vaš partner preterano ljubomoran?

Ljubomora u vezi je čest problem. Zato u nastavku otkrijte koji su to znakovi preterane ljubomore, kako biste mogli da…