Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
6 predloga za vaš dnevnik

Vođenje dnevnika se odavno preporučuje u terapeutske svrhe. Stručnjaci smatraju da je veoma korisno stavljati svoje misli na papir i povremeno im se vraćati. Napisali smo „na papir“ s dobrim razlogom, jer pisanje dnevnika na kompjuteru ili mobilnom telefonu jednostavno nije isto.

Za dnevnik vam je dovoljna jedna sveska, po mogućstvu sa tvrdim koricama, i olovka. Sledeće o čemu morate da razmislite je o čemu želite da pišete u svom dnevniku. To može biti kamen spoticanja za mnoge ljude, koji nikako ne znaju kako da započnu svoj dnevnik. Upravo iz tog razloga, ponudićemo vam nekoliko korisnih saveta u vezi sa vođenjem dnevnika, koji vam mogu pomoći da započnete ovu aktivnost.

Zabeležite svoj omiljeni citat

Mnogi ljudi imaju svoj omiljeni citat. Ako ste jedna od takvih osoba, ne bi bilo loše da ga zabeležite u svom dnevniku i zapišete zašto vam baš on toliko znači i šta ste naučili iz njega.

Pokušajte da odgovorite na pitanje koje vas je dugo kopkalo

To ne mora da bude neko veliko pitanje koje se, na primer, tiče smisla života, ali svakako nije loše pokušati dati odgovor i na tako kompleksna pitanja. Možda nikada nećete naći zadovoljavajući odgovor, ali ćete pisanjem svojih misli u vezi sa ovom ili nekim drugim teško dokučivim temama svakako istrenirati svoj mozak i bar naučiti nešto o sebi.

Zapišite svoje ciljeve

Ako zabeležite svoje ciljeve, veću su šanse da ćete ih ispuniti. Takođe je poželjno i da opišete korake koje morate da napravite da biste ispunili date ciljeve.

Izrazite svoju zahvalnost

Savetujemo vam da svakog dana zapišete za šta ste sve zahvalni, najbolje ujutru ili uveče. U prvom slučaju, to će vam omogućiti da započnete svoj dan puni optimizma, a u drugom će vam pomoći da odete na spavanje bezbrižni, što je ključno za kvalitetan san.

Opišite značajne događaje iz svog života

Što ste stariji, to će vam pamćenje biti slabije. Iz tog razloga iskoristite sadašnju oštroumnost da zabeležite sva važna dešavanja iz svog života, kako bi vam kasnije bilo lakše da ih se ponovo prisetite.

Pribeležite svoje ideje

Svima nam se dešava da imamo neku dobru ideju, koja nam može značajno poboljšati život, a onda je već sutradan zaboravimo. Dnevnik postoji upravo zbog ovakvih stvari. Napravite odeljak u njemu rezervisan za vaše ideje i ne ustručavajte se da ih pribiležite, ma koliko vam se činile nerealnim.

Izvor: My Modern Met