Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Da li optimisti žive duže?

Nauka nam poručuje da pozitivno razmišljanje na dnevnom nivou i vera da će nam okolnosti ići naruku povoljno utiču na zdravlje. Pritom, kada već razmišljamo, bolje je da nam sopstvene misli služe, nego da nas sabotiraju. Rezultati opsežne studije sprovedene na Medicinskom fakultetu u Bostonu, pokazali su da je bolje čašu posmatrati kao polupunu, nego obrnuto, jer su veće šanse da ćemo živeti duže.

U istraživanju su učestvovale žene, čije ponašanje je praćeno 20 godina, odnosno muškarci čiji pristup životu je analiziran tokom perioda od čitavih 30 godina. Nakon isključivanja drugih faktora, kao što su bavljenje sportom i ishrana, ispostavilo se da su optimisti u prednosti u poređenju sa pesimistima. Preciznije, 25 procenata najpozitivnijih dama u pomenutoj grupi imalo je 15 procenata veću šansu za duži život. Sa druge strane, pokazalo se da je kod muškaraca ta mogućnost nešto niža, i iznosi 10,9 procenata.

Pored toga, ovo istraživanje je pokazalo da najpozitivniji učesnici ove studije (kako žene, tako i muškarci) imaju daleko veću verovatnoću da dočekaju natprosečno dug život. To bi u brojkama značilo da optimista ima 1,5 put veću šansu da doživi više od 85 godina, u odnosu na pesimistu, što, složićete se, nije malo.

A i uz osmeh i optimizam sve je lepše, zar ne?

Izvor: Womenʼs Health España

Naslovna fotografija: Thomas Barwick/Getty images