Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Postoji dobar razlog zašto bi trebalo da postavite sebi ovih 7 pitanja svakog jutra

AUTOR: CityMagazine 07 Feb, 2022
Postoji dobar razlog zašto bi trebalo da postavite sebi ovih 7 pitanja svakog jutra

Ako se ujutru često budite nevoljni i puni negativnih misli, od sada svakog jutra odgovorite na sledećih sedam pitanja – tako ćete naučiti da se fokusirate na pozitivno i budete srećni.

1. Gde sam trenutno – u poređenju sa onim gde želim da budem za mesec, godinu…?

Ovo je možda jedno od važnijih pitanja koje treba da postavite sebi ako želite da naučite da budete srećni.

Dobro je imati važne ciljeve u životu, jer oni daju smisao. Istovremeno, važno je znati gde se nalazite na ovom putu ostvarenja sna. Ako želimo da stignemo negde, prvo moramo da znamo gde se trenutno nalazimo.

Foto: Toa Heftiba/Unsplash

2. Kako danas mogu pokazati više ljubavi svojim voljenima?

Pokušajte da odgovorite na ovo pitanje svakog jutra čim se probudite – zato se fokusirajte na pozitivno, odnosno na to kako da pokažete ljubav i zahvalnost svojim najmilijima, umesto na sve njihove nedostatke ili greške koje su činili u prošlosti.

3. Na čemu sam danas zahvalan?

Kada odgovarate na ovo pitanje, fokusirajte se na sve stvari na kojima možete biti zahvalni i verovatno ćete otkriti da ih ima dosta. Naime, (pre)često zanemarujemo sve pozitivne aspekte svog života jer nam je pažnja usmerena samo na ono negativno – nešto loše što se dogodilo ili nešto što nemamo.

Većina nas želi mnogo stvari, ali stvari koje želimo nisu nužno stvari koje treba da imamo da bismo bili srećni. Umesto da budemo očajni zbog stvari koje nemamo, mnogo je važnije da budemo zahvalni za sve ono što imamo i za sve lepo i dobro što nam se događa, a to sigurno nije malo i zanemarljivo.

4. Šta treba da promenim u svom životu?

Koje stvari u svom životu treba da promenim da bih se osećao srećnije i opuštenije? Kako mogu da poboljšam svoje ponašanje da bih se osećao dobro? Da li postoje neke stvari koje moram da uklonim iz svog života, kao što su toksična prijateljstva i stalna potreba da udovoljim? Zašto je važno kome dozvoljavate da uđe u vaš život?

Razmišljajte o svim ovim stvarima svakog jutra kako biste lakše shvatili šta bi trebalo da bude vaš sledeći korak.

5. Kako provodim vreme?

Kako da provedem svaki dan? Da li se dovoljno trudim da ispunim svoje ciljeve? Da li mi je ostalo dovoljno vremena da provedem sa svojim voljenima ili za stvari u kojima uživam? Da li prečesto odlažem stvari?

Razmislite o tome kako provodite svoje vreme znajući šta možete učiniti da se osećate bolje. Ne gubite vreme na nepotrebne stvari.

Foto: Frosty Ilze/Unsplash

6. Koje su moje najčešće misli?

O čemu najčešće razmišljate tokom dana? Koje misli vam ne daju mira? Da li su one pozitivne ili imate mnogo negativnih misli koje dolaze nepozvane i vuku vas nadole?

Kada obratite pažnju na stvari o kojima razmišljate svaki dan i osvestite loše i mračne misli koje vam prolaze kroz glavu, lakše ćete shvatiti da treba da preduzmete nešto po tom pitanju kako biste odagnali te neprijatne misli koje vas muče.

7. Kako ću danas ulepšati svoj dan?

Da biste naučili da budete srećni, počnite ujutru da razmišljate o različitim stvarima koje vam mogu ulepšati dan. Ne budite se razmišljajući o svojim brigama i obavezama, te o tome šta vam sve nedostaje. Čak i ako vam se to u početku možda neće svideti, prisilite se i osmehnite se. I dalje ćete moći da se pobrinete za sve, obaveze će sačekati, samo ćete vi imati drugačiji odnos prema svemu, te nećete u novi dan ulaziti puni negativne energije. Deluje banalno, ali zapravo vrlo je korisno!

I još jedna misao za kraj:

„Ništa ne čini čoveka srećnijim od sopstvenog uverenja da je učinio najbolje što je mogao.” – Mihajlo Pupin.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Logan Nolin/Unsplash

Najčitanije

5 karakteristika zrelih muškaraca

Zrelost ne zavisi od starosti. Većina ljudi pre ili kasnije sazri. Postavlja se pitanje, šta jednog muškarca čini zrelim? Ponudićemo…

5 najčešćih propusta majki dečaka

Svaka majka sanja o tome da u svoje dete uloži maksimum i odgaji srećnu i skladnu osobu, no ponekad takve…

Ne stupajte u brak dok niste rešili ove tri stvari sa partnerom

Brak je uobičajen sledeći stepenik u većini ozbiljnih veza, ali nažalost mnogi brakovi se i dalje završavaju razvodom. Da biste…

Igranje video igara ima iznenađujuću posledicu po dečju inteligenciju

Iako je dominantno mišljenje u vezi sa video igrama da su one loše za decu i da bi trebalo da…

Kako odabrati pravo odelo prema tipu građe?

S početkom vrućine postavlja se pitanje šta obući na posao. Leti odabir za radne dane nije nimalo lak. Pred odećom…

Navike koje samo pogoršavaju anksioznost

Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…

Najnovije - Zdravlje

Evo šta uzbuđuje svaki horoskopski znak

Ako ne znate kako da pokrenete stvari u spavaćoj sobi, horoskop otkriva šta koji znak posebno uzbuđuje. Seks može pomoći…

4 razloga zašto je šetnja bolja od kafe za povećanje energije

Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…

Kako ne okrivljavati sebe zbog hrane koju jedete?

Osećaj krivice u početku je destruktivna emocija koja ne može pozitivno uticati na stanje osobe. Drugim rečima, to je oblik…

Zašto nam pada teško da zatražimo pomoć?

Po pravilu, samo dve emocije nas sprečavaju u delovanju – strah i gađenje. Ako govorimo o nemogućnosti traženja pomoći sve…

Evo zašto ne bi trebalo da zagrevate već korišćeno ulje

Da li koristite isto ulje više puta prilikom kuvanja? Otkrijte u nastavku zašto je to veoma loša praksa, koja je…

Namirnice koje nepovoljno utiču na pamćenje

Kvalitetna ishrana sinonim je za dobro zdravlje, a još više ukoliko se pritom bavimo fizičkom aktivnošću. Zdrave namirnice ključne su…