Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Psiholozi savetuju da se na ovaj način izborite sa neuspehom

AUTOR: CityMagazine 17 Mar, 2021
Psiholozi savetuju da se na ovaj način izborite sa neuspehom

Svi mi ponekad doživimo neki neuspeh, bilo na profesionalnom ili ličnom planu. Bitno je, međutim, kako reagujemo na njega. Naime, ako to ne uradimo na adekvatan način, postoji rizik da se nikada ne oporavimo od neuspeha i lišimo sebe šanse za novi početak.

Iz tog razloga, psiholozi nam preporučuju sledeće korake za suočavanje sa neuspehom.

Ne budite previše strogi prema sebi

Čak i ako ste prepoznali šta je u vašim postupcima dovelo do neuspeha, ne bi trebalo da budete previše samokritični. Svi prave greške, ali to ne znači da treba da dozvolimo da nas ta činjenica potpuno demorališe i odvrati od ulaska u nove poduhvate.

Odolite društveno propisanom idealu perfekcionizma

Nije lako odupreti se pritisku okruženja, posebno kada vaše okruženje ima velika očekivanja od vas. Svakako vam ne savetujemo da budete antisocijalni i budete u lošim odnosima sa osobama s kojima živite ili sarađujete, ali blaga doza nekonformizma je poželjna ako želite da sačuvate sebe od stresa izazvanog neuspehom.

Ne brinite ako ste bili previše samouvereni

Samopouzdanje je neophodan sastojak svakog uspešno poduhvata. Bez vere u sebe se malo toga može postići, a ako vam nakon neuspeha izgleda da ste bili previše samouvereni, to ne znači da je višak samopouzdanja sam po sebi bio razlog što su vam se planovi izjalovili.

Potrudite se da nešto naučite iz svog neuspeha

Neuspeh nije prijatan, ali on na neki način može biti koristan ako vam otkriva gde ste pogrešili i nudi novo znanje za vašu sledeću inicijativu. Ne kažu ljudi džabe da se najbolje uči na greškama.

Izvor: Research Digest