Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Sve što niste znali o Vendi sindromu

Dragi naši, u subotu smo vam predstavili sve detalje novog, igranog filma o Petru Panu, pa je pravi trenutak da osvežimo gradivo na ovu temu. Naime, danas ćemo se pozabaviti likom Vendi iz nesvakidašnjeg ugla. Ona nam je interesantna, jer dubljom analizom dolazimo do obrasca ponašanja koji primećujemo u svakodnevnom životu. Vendi je pre svega oličenje osobe kojoj je stalo da udovolji drugima i pobrine se da imaju sve što im je potrebno. Usput često zanemaruje svoje želje i interesovanja, što se može vrlo lako okrenuti protiv nje, posebno kada stvari skrenu u pogrešnom smeru.

Zašto je ovaj sindrom učestaliji kod žena?

Odgovor na ovo pitanje treba potražiti u detinjstvu, kada su devojčice učene da brinu, a dečacima je to prenošeno u manjoj meri, mada postoje izuzeci, kao što je, na primer, otac koji na sebe preuzima izradu domaćih zadataka, kako bi pomogao deci da lepo napreduju u školi i u daljem životu. No, ovakvo ponašanje je češće izuzetak nego pravilo, budući da su obično majke te koje ovu obavezu preuzimaju na sebe. No, nijedna krajnost nije dobra, pa ni ova, i bilo bi dobro da žene same prepoznaju da li se nesebično daju u odnosima, na svoju štetu, dok za to ne bude kasno.

Koji su uzroci Vendi sindroma?

Psihološkinja Ređina Insa smatra da je jedan od uzroka pojave ovog sindroma nedostatak odrasle figure u detinjstvu, ili pak, prezaštitnički odnos i manjak autonomije. Ona dodaje i to da je u ranom uzrastu važno da imamo uzor na koji ćemo se ugledati, u suprotnom, javlja se briga. U radu sa ovim klijentima u zrelom dobu važno je otkloniti teret koji nose, i predočiti im kako mogu da iskažu svoje potrebe i dobiju prostor koji zaslužuju. Ne treba zaboraviti ni na još jedan uzročnik ovakvog ponašanja, a to je manjak samopouzdanja, koji potiče od pogrešne slike o sebi, emocionalne zavisnosti ili straha od napuštanja.

Izvor: Womenʼs Health España

Fotografije za naslovni kolaž: Pinterest