Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Aktuelni olimpijski rekord u ovom sportu nije oboren više od pet decenija

AUTOR: CityMagazine 06 Jul, 2021
Aktuelni olimpijski rekord u ovom sportu nije oboren više od pet decenija

Neki sportski rekordi verovatno nikada neće biti oboreni. Teško nam je da poverujemo da će ponovo neki košarkaš NBA lige na jednoj utakmici ubaciti 100 poena, kao što je pošlo za rukom Viltu Čemberlenu 1962. godine, a čisto sumnjamo da će se pojaviti osoba koja će oboriti Majkl Felpsov rekord od čak 23 zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Postoje, međutim, i oni sportski rekordi za koje nam nije jasno kako ih niko nije oborio decenijama, imajući u vidu napredak u fizičkoj spremi sportista. Takav je, na primer, olimpijski rekord u skoku u dalj, koji, verovali ili ne, nije oboren više od pola veka.

To je ujedno i najstariji olimpijski rekord koji je i dalje aktuelan, a postavio ga je Bob Bimon na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine. Ovaj 22-godišnji američki atletičar je tada napravio skok od 8,9 metara. To bio njegov prvi skok na ovim Olimpijskim igrama, koji je bio toliko impresivan da sudije takmičenja prvobitno nisu bile u stanju da ga izmere dostupnim instrumentima.

Ovim skokom, Bimon je postavio novi svetski i olimpijski rekord u skoku u dalj. Prvi od njih je oboren tek 1991, kada je Majkl Pauel doskočio na 8,95 metara na Svetskom prvenstvu u atletici u Tokiju, dok Bimonov olimpijski rekord i dalje važi.

Japanska prestonica je domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara, koje se održavaju od 23. jula do 8. avgusta, pa ostaje da se vidi da li će olimpijski rekord u skoku u dalj biti oboren ili ćemo u vreme sledeće Olimpijade u Parizu pričati o 57 godina starom rekordu Boba Bimana.

Izvor: Grunge