Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Lake vežbe u radnoj stolici koje će vam umanjiti bolove

AUTOR: CityMagazine 19 Jan, 2021
Lake vežbe u radnoj stolici koje će vam umanjiti bolove

Moderni način života uslovljava nas da puno vremena provodimo za radnim stolom, ispred računara, a naročito u poslednje vreme. Sada, kada mnogi od nas rade od kuće, često se dešava da izgubimo pojam o vremenu sedeći i da tek kasnije shvatimo da nas bole leđa, noge, ili vrat. Tipično rešenje je, naravno, da što češće ustajemo da se malo razmrdamo, idemo u šetnju, radimo razne vežbe i uopšte budemo fizički aktivni, ali to nije uvek lak izvodljivo.

Šta onda možemo da uradimo? Za početak, treba se potruditi da nam položaj tokom rada bude što pravilniji. Da, znamo da je ponekad zanimljivije staviti laptop na krevet, poduprti leđa jastukom i raditi dok ste ušuškani ispod pokrivača, ali to nije baš preporučljivo. Radna stolica je bolja opcija i vodite računa da bude postavljena tako da su vam kolena u približno istom nivou kao kukovi. Pored toga, ona bi trebalo da bude blago nagnuta unazad, tako da vam leđa nisu pod potpuno pravim uglom.

Još jedan bitan aspekt je gde vam se nalazi računar, odnosno ekran u koji gledate. Sva je prilika da vam pogled ide pomalo nadole, a to stvara dodatnu napetost u vratu. Zbog toga su u poslednje vreme popularni tzv. stajaći radni stolovi, ali i monitori koji su makar malo izdignuti od površine stola. A kada su u pitanju vežbe, postoje i one koje možete raditi sedeći, a i te kako će vam pomoći u smanjivanju bolova.

Aktivacija gluteusa

Nakon više sati sedenja nije ni čudo što vas zadnjica boli, a taj bol može se preneti i na leđa. Probajte da s vremena na vreme stegnete naizmenično levi i desni gluteus. To će pomalo olakšati pritisak na njih, a ujedno ih aktivirati bez potrebe za ustajanjem. Nema lakše vežbe od ove.

Povlačenje ramena unazad

Neizbežno je da posle nekog vremena telo ode mahinalno unapred, što stvara prepoznatljivi pognuti položaj, izuzetno loš po vrat i leđa. Da biste sebe odvikli od toga, setite se da ramena povučete lagano unazad i nadole, kao da želite da ih približite zadnjim džepovima na pantalonama. To će vam poboljšati držanje i položaj tela.

Učvršćivanje stomaka

Stomačni mišići isto trpe od previše sedenja, a premalo aktivacije. Ono što možete učiniti po tom pitanju jeste da polako pomerate pupak unazad od kaiša ili pojasa. Nema potrebe da zamišljate uvlačenje stomaka da izgledate mršavije ili zadržavanje daha, već sporo pomeranje mišića.

Stiskanje loptica

Sećate se loptica protiv stresa? One nisu samo ukras na vašem stolu, već i korisno pomagalo za opuštanje šaka i prstiju. Od korišćenja tastature i miša po ceo dan nakon dužeg vremena može se javiti sindrom karpalnog tunela, a to se može sprečiti uz pomoć ovih loptica. Bilo da je u pitanju neka gumena loptica, ili ona za tenis ili golf, barem nekoliko puta dnevno je lagano stisnite i potom provucite kroz šake, sa posebnom pažnjom na prstima i dlanovima.

Vežba sa peškirom

Za ovu vežbu na stolu će vam biti potreban jedan peškir za ruke, ili manja krpa. Poenta je da se malo nagnete unapred, uhvatite peškir jednom rukom iza leđa, sa laktom nagore i potom pokušate da uhvatite njegov donji deo drugom rukom. Ovo istezanje ima za cilj da potpuno smanji potrebu za peškirom, već da vas navikne da možete spojiti šake iza leđa po istom principu.

Izvor: Men’s Journal

Fotografije: Unsplash