Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najskuplji bicikli na svetu

Svi znamo da je vožnja bicikla nešto veoma zdravo i da se preporučuje ljudima svih uzrasta, naravno u skladu sa fizičkom spremom. U pojedinim gradovima, to je čak i dominantan način prevoza po gradu, a negde je više popularan među decom i omladinom. Bez obzira na sve to, bicikli su obično pristupačne cene i ne spadaju u luksuz, ne računajući one sa profesionalnom namenom, odnosno za trkanje. Međutim, kao i uvek, postoje izuzeci od pravila i neki bicikli zaista imaju vrtoglave cene, a u nastavku pronađite 10 najskupljih modela.

Trek Butterfly Madone – $500,000

Ono što je ovom biciklu donelo toliku cenu je činjenica da je za dizajn bio zaslužen ni manje ni više nego Dejmijen Herst, tako da je prodat na jednoj aukciji za pola miliona dolara. Definitivno izgleda zanimljivo, ali problem oko dizajna dolazi iz činjenice da su upotrebljena krila pravih leptira, što su osudile mnoge organizacije za zaštitu životinja.

Trek Yoshimoto Nara – $200,000

U pitanju je isti proizvođač bicikala, a ovaj model je prodat na istoj aukciji kao i gorepomenuti bicikl. Ono po čemu je on poseban je to što ga je vozio Lens Armstrong na nekoliko velikih biciklističkih takmičenja. Napravljen je od ugljeničnih vlakana i prodat je, kao i prethodni model, kako bi se skupila sredstva za fondaciju Lensa Armstronga.

KAWS: Trek Madone – $160,000

Slična cena i ponovo je tu veza sa Armstrongom, odnosno fondacijom Livestrong, koja se bori protiv raka. Ovde je uzet već postojeći model i u saradnji sa američkim umetnikom pod pseudonimom KAWS predstavljena je nova varijanta, koja je potom prodata za 160 hiljada dolara.

Aurumania Crystal Edition Gold Bike: $114,000

U vreme kada je proizveden, odnosno 2008. godine, ovaj bicikl bio je najskuplji na svetu. To i ne čudi previše, imajući u vidu da je ručno rađen, prekriven 24-karatnim zlatom, da ima više od 600 Swarovski kristala na sebi, kao i da su sedište i ručke volana prekrivene pravom kožom.

Trek Madone 7: Diamond – $75,000

Još jedan bicikl koji ima veze sa gorepomenutom aukcijom, doduše on je doneo malo manje novca na kraju. Ono što se ističe u vezi sa njim je da je prekriven 14-karatnim žutim i belim zlatom, a pored toga ima na sebi i sedam 1-karatnih dijamanata.

Chrome Hearts X Cervelo: $60,000

Čak ni obična varijanta ovog bicikla nije baš jeftina, ali opet je deset puta jeftinija od ove, posebne. Cena dolazi od umetničkih nacrtanih detalja, kožnog sedišta i drugih sitnica koje su jedinstvene.

Montante Luxury Gold Collection – $46,000

Postoji nekoliko elemenata koji ovaj bicikl čine toliko skupim, a mahom se tiču korišćenih materijala. Pre svega, tu je 24-karatno zlato na okviru i njegovim ivicama, potom kvalitan drveni deo od bresta i oraha, a onda i čak 11 hiljada Swarovski kristala na raznim mestima. Na kraju, kožni delovi bicikla napravljeni su od kože jedne brazilske vrste pitona.

eRockit’s Electric Assist Bike – $44,000

Jedini električni bicikl na ovoj listi, samim tim i najskuplji električni bicikl koji postoji. Za razliku od drugih modela iz te kategorije, ovaj je veoma brz i može da ide do 80 kilometara na čas. Otud i dolazi cena koja je više desetina puta veća od uobičajene.

Litespeed Blade Bike – $40,788

Još jedan bicikl kod kog je fokus stavljen na brzinu, naravno onu koju proizvedu sami ljudi. Izrađen je od vrhunskih materijala, poput legure titanijuma i ugljeničnih vlakana. To mu omogućava veću aerodinamičnost i samim tim, veće brzine.

Phanuel Krencker’s ‘Bicyclettes de Luxe’ – $34,425

Ručni rad, francuski dizajn i elegantni detalji razlozi su velike cene. Bicikl na sebi ima hromirane i elemente od ugljeničnih vlakana, kao i pozlaćene delove. Na pojedinim mestima nalaze se i kožni detalji, kao i kristal na mestu logotipa proizvođača.

Izvor: Coast In Bikes

Naslovna fotografija: Unsplash