Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pet grešaka koje možete napraviti u ostvarivanju fitnes ciljeva

AUTOR: CityMagazine 13 Oct, 2021
Pet grešaka koje možete napraviti u ostvarivanju fitnes ciljeva

Kada odlučite da počnete sa treninzima, moguće je da imate strah dok prilazite tegovima i spravama za vežbanje: šta ako pogrešite, ako ne uspete u ostvarivanju fitnes ciljeva? Srećom, početne osnove se brzo ostvaruju, a vremenom se preguraju i dodatni fitnes ciljevi. Ipak, greške na putu realizacije fitnes ciljeva, najbolje se uoče iz ugla „pobednika”. Da biste izbegli iste greške koje mnogi prave, evo saveta šta ne treba da radite na početku.

Kopiranje tuđe ishrane

Možda na internetu gledate kako se hrane fitnes modeli i radite to isto. Ali posle nekog vremena, shvatite da i dalje ne gubite kilograme. Tada znate da nešto treba da promenite.

Verovali ili ne, ispostaviće se da su i periodično gladovanje i ketogena dijeta samo strategije ishrane koje olakšavaju da se držite manjeg unosa kalorija. Ako jedete kao fitnes model, to ne znači da ćete tako izgledati. Oni možda jedu tačno ono što je potrebno njihovom organizmu kad je ishrana u pitanju i tako ostvaruju svoje fitnes ciljeve, ali to ne mora da važi i za vas.

Previše ambiciozan ulazak u ostvarivanje fitnes ciljeva

Kada ste previše željni da ostvarite svoje fitnes ciljeve, vežbate svakog dana po 2 sata, povećavate težinu tegova, i to pre savladavanja osnova. Posle samo dva meseca, potpuno ste istrošeni.

Razmislite koji pristup će vam najverovatnije dati bolje rezultate: 1) dvosatno vežbanje visokog intenziteta 6 puta nedeljno koje će vas potpuno istrošiti nakon 3 nedelje ili 2) 45-minutno vežbanje umerenog intenziteta 3 puta nedeljno kojeg možete da se pridržavate? Ovo drugo. Dajte sebi vremena da ostvarite fitnes ciljeve. Vaše telo, a i budući vi će vam biti jako zahvalni.

Shvatanje fitnesa kao kratkoročnog cilja

Nakon što ostvarite kratkoročni fitnes cilj, poput primećivanja trbušnjaka, možete i prestati da vežbate. Promenite ugao gledanja na vreme – ne možete posmatrati fitnes kao korak koji treba preći. To je dugoročan put koji zahteva postojanost, vreme i trud, a i trbušnjaci će nestati već posle nekoliko neaktivnih nedelja. Zato se potrudite da postavite fitnes ciljeve na duže staze, kao što su „postani efikasniji u tehnici mrtvog dizanja da bi nastavio da obaraš lične rekorde”.

Slepo praćenje fitnes rutina i planova vežbanja

Kako možete slepo pratiti ishranu fitnes modela, možete pratiti i njihovu rutinu vežbanja, ali time ne postižete apsolutno ništa. Jednostavno, ne postoje planovi vežbanja koji odgovaraju svima. Shvatite logiku iza programa vežbanja i upoznajte se sa detaljima pravljenja programa koji vam odgovara.

Ima mnogo posla, ali na kraju će se sve isplatiti, jer ćete znati sve što je potrebno da napravite održiv i efikasan plan vežbanja koji odgovara vašim fitnes planovima koji su stalno napredovali. Uložite par sati da naučite nešto što ćete raditi godinama.

Zanemarivanje vrednosti odgovarajućih fitnes instrukcija

„Ne treba mi trener, sve mogu da saznam na internetu”, možda kažete sami sebi. Prvi deo je tačan: nikome nije neophodan lični trener. Ali da li je koristan – da. Istina je da je čitanje o nečemu potpuno drugačije od znanja kako da to primenite u teretani. Zahvaljujući njemu, značajno ćete skratiti put ka realizaciji svojih fitnes ciljeva i kvalitetnije ćete vežbati.

Fitnes je maraton, a ne sprint. I budite sigurni da znate da cenite svaki korak na tom putu.

Izvor: Medium

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Zdravlje

5 razloga zašto slušamo muziku

Muzika je jedno od najvećih zadovoljstava u životu mnogih od nas. Ona pozitivno utiče na naše raspoloženje i motivaciju i…

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Istraživači otkrili idealno vreme za trening u večernjim časovima

Opšte je poznato da kada smo fizički aktivni u toku dana, lakše zaspimo. U fokusu jedne nove naučne studije upravo…