Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li vi i vaš partner treba da spavate odvojeno?

AUTOR: CityMagazine 06 Dec, 2019
Da li vi i vaš partner treba da spavate odvojeno?

Kada ovo pitanje posmatramo iz ugla društvenih očekivanja, čini se kao nesvakidašnji potez. Međutim, nisu retki oni koji na spavanje u odvojenim prostorijama gledaju kao na prednost, pre svega zbog zdravlja, a time i same veze. Stručnjaci iz ove oblasti tvrde da je sasvim u redu razdvojiti se od partnera tokom noći, a da pritom par ostane da živi pod zajedničkim krovom. Istraživanje sprovedeno 2016. godine u Nemačkoj, pokazalo je da problemi sa spavanjem često dovode do nesuglasica u vezi. Da li su i kako ove dve pojave povezane, saznajte u nastavku teksta.

Kada jedan od partnera ne spava mirno, netrpeljivost raste, jer se krivica svaljuje na drugu stranu, uglavnom zbog hrkanja, nogatanja ili upotrebe tehničkih uređaja. To nezadovoljstvo najčešće navede par da spava u odvojenim krevetima. No, pre nego što do toga dođe, uvek treba iskreno popričati sa dečkom ili devojkom o problemu i pojasniti razloge. Neka svaka strana ima sobne uslove koji joj prijaju, a koji se odnose na temperaturu, svetlo i buku.

Koliko je spavanje u odvojenim krevetima česta pojava govori i podatak da ona ima i svoj naziv, a to je sleep divorce. Ipak, kako ne bi došlo do pravog razvoda, svom izabraniku ili izabranici treba objasniti da nije reč o pravom rastanku, već probnom periodu. Ukoliko samo jedna strana želi da promeni navike u spavanju, postoji rizik da druga strana to doživi lično, kao odbijanje. Takođe, može pomisliti da su zapravo posredi drugi problemi.

Ako se osvrnemo na prošlost, otkrićemo da je do sredine prošlog veka spavanje u bračnom krevetu smatrano prevaziđenim i nezdravim. U međuvremenu, shvatanja su se bitno promenila, te sada važi da spavanje zajedno podstiče bliskost, sigurnost i intimnost. Kada se spontano dodirujete u snu, mozak luči oksitocin, hormon sreće. Sa druge strane, odvojenost tokom noći stvara drugačiji tip intimnosti. Naime, ona podstiče partnere da razgovaraju o važnim temama i prestanu da podrazumevaju osećanja.

Neki parovi nailaze na poteškoće u početku, jer im nedostaje bliskost. Kako dani prolaze, sve je lakše, jer postaju zahvalni na mirnom snu, i vide širu sliku. Ukoliko je potrebno, pauza se prekida, ali uz malu pomoć slušalica. Podaci pokazuju da u Americi 1 od 4 para spava u odvojenim prostorijama, jer prednost daju zdravlju, a ne društvenim normama. Kvalitetan san pomaže u smanjenju stresa, depresije, anksioznosti i napetosti. Sve navedeno pomaže u održavanju veze ili braka.

Koncept sleep divorce sve više dobija na značaju, međutim nije toliko ozbiljan kao što naziv sugeriše. Savet stručnjaka je da ukoliko se odlučite na ovaj korak, ipak odvojite deo dana kada ćete razmenjivati nežnosti, bilo pred spavanje, bilo ujutru kad se probudite. Pored toga, razgovarajte o tome kako se osećate. Na kraju, ovo iskustvo, iako se tako ne čini na prvi pogled, može doneti više dobra nego štete.        

Izvor: Vogue UK