Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Seksualni terapeuti žele da znate ove stvari

AUTOR: CityMagazine 30 Sep, 2019
Seksualni terapeuti žele da znate ove stvari

Milenijalci možda manje idu na sastanke, ali to ne znači da ih seks manje ili uopšte ne zanima.  Zapravo, seks je važan i često sastavni deo odnosa za ljude svih starosnih doba, seksualne orijentacije i pola. Međutim, bez obzira da li se smatrate seksualno iskusnim ili prvi put istražujete seks, postoje određene stvari koje bi svi trebalo da znaju kada je seks u pitanju, tvrde seksualni terapeuti.

Seks terapija je vrsta razgovorne terapije koja ima za cilj da pomogne parovima da reše niz seksualnih problema, od psiholoških i ličnih faktora do medicinskih prepreka.

Stiven Snajder, terapeut i autor knjge Love Worth Making, rekao je da je prva stvar koju svi treba da znaju je da je seks više od čistog seksa.

Orgazam jeste bitna, ali ne i najvažnija komponenta seksualnog čina

Prema dr Snajderu najsrećniji parovi uživaju da se osećaju uzbuđeno zajedno čak i kada to neće dovesti do seksa. „U seksualnoj terapiji to nazivamo simmering. To je u osnovi proširena predigra, „poput onoga što većina parova tinejdžera radi. Predigra je posebno važna jer priprema telo i fizički i psihički za sam seks. Dr Snajder je takođe rekao da želi da ljudi znaju da „nisu svi orgazmi isti“ – i da parovi treba da streme uživanju u seksu, a da se ne fokusiraju samo na orgazam.

„U idealnom slučaju, orgazam bi trebalo da bude poput deserta: sjajan način da se završi fenomenalni obrok, ali ne i jedini razlog zašto ste izašli na večeru”, rekao je.

Međutim, kad je reč o orgazmima, Sara Kuper, seksualna terapeutkinja i direktorka Centra za ljubav i seks, želi da žene znaju da je njihovo zadovoljstvo i orgazmi podjednako važno kao i partnerovo.

Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu The Journal of Sex and Marital Therapy, 37 odsto Amerikanki zahteva stimulaciju da bi doživele orgazam, u poređenju sa samo 18 procenata žena koje su rekle da je dovoljna samo vaginalna penetracija. Poređenja radi, jedno istraživanje je otkrilo da muškarci orgazam dostižu u 85 odsto slučajeva.

Iskren razgovor sa partnerom o seksualnim željama osnova je zdravog i kvalitetnog seksualnog života

Kuper je takođe rekla da je važno da žene znaju da seks ne treba da uključuje bol. Iako postoje različiti razlozi da žena može imati bol tokom seksa, suvoća je najčešći uzrok, to ne znači da nije normalna, a oni koji trpe bol trebalo bi da potraže stručnu pomoć.

Da biste postigli zdrav i ispunjen seksualni život, od suštinske je važnosti da budete u mogućnosti da razgovarate o onome što želite od partnera, što započinje prvo razumevanjem sopstvenog tela, seksualnosti i želja.

Izvor: Independent

Fotografije: Unsplash