Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto je važno koristiti zaštitu prilikom seksualnog odnosa?

AUTOR: CityMagazine 10 Dec, 2020
Zašto je važno koristiti zaštitu prilikom seksualnog odnosa?

Sigurno si do sada mnogo puta slušao/la o tome koliko je važno da koristiš zaštitu kada stupaš u seksualni odnos, od prvog puta pa nadalje. Međutim, ponekad može da ti bude neprijatno da o tome govoriš, pa čak i da kupiš kondome ili neko drugo sredstvo za kontracepciju. Tu smo da te ohrabrimo jer nema razloga da se tako osećaš, ni u razgovoru sa partnerom/partnerkom, niti u apoteci. Kupovinom i upotrebom kontraceptivnih sredstava poput kondoma pokazuješ da brineš ne samo o svom zdravlju nego i o zdravlju osobe do koje ti je stalo.

Evo nekoliko činjenica zbog kojih je važno koristiti kontracepciju:

  1. Za razliku od prirodnih, mehaničke metode kontracepcije odnosno fizičke barijere imaju znatno viši stepen pouzdanosti zato što sprečavaju prodiranje spermatozoida do materice i jajne ćelije, a ujedno doprinose sprečavanju širenja polnih bolesti.
  2. Najčešće najopasnije polno prenosive bolesti ne moraju pokazati bilo kakve simptome duže vreme.
  3. Partner može biti samo prenosilac polne bolesti, bez bilo kakvih simptoma. Ukoliko imaš nezaštićen odnos vrlo lako je možeš preneti svom partneru ili partnerki, a da toga nisi ni svestan/na.
  4. Kontracepcija te štiti od neželjene trudnoće. Mlad/a si i još uvek nisi spreman/na za tako veliku promenu u svom životu, zato je važno da kod sebe uvek imaš kondom – čak i onda kada ne planiraš seksualni odnos.

Više o različitim metodama kontracepcije, savetima i preporukama možeš pronaći na stranici Zdravo dvadesete u okviru koje se nalazi i eVodič „Kako da pronađete svoju ravnotežu i održite zdravlje“. Platforma i vodič namenjeni su edukaciji mladih o prevenciji zdravlja i usvajanju zdravih životnih navika koje je pokrenula kompanija Galenika. Za više informacija o zdravim životnim navikama posetite i Instagram i Facebook stranicu Zdravo dvadesete.