Koja je razlika između svetlo i tamno braon šećera?
U čemu je razlika?
Sastojak koji odvaja braon šećer od ostalih je melasa, koja se dodaje nakon prerade belog šećera. Što je braon šećer tamniji, to sadrži više melase.
Za svetlo braon šećer, to obično znači 3,5 procenta melase. Za tamno braon šećer, ta količina je skoro dvostruka – 6,5 procenata melase. Ovo pomaže tamno braon šećeru da ima dublji i složeniji ukus koji je bliži karameli.
Koji šećer bi trebalo da se koristi?
Ako se u vašem receptu ne navodi „svetli” ili „tamni”, verovatno se pretpostavlja da ćete koristiti svetlo braon šećer (to je češće). Izuzetak je kada pravite medenjake – aroma melase u tamno braon šećeru bolje dopunjuje cimet, đumbir i karanfilić.
Koje su zamene za svetli ili tamno braon šećer?
Ne brinite ako ste ih koristili naizmenično. Ne morate da nadoknadite nijednu vrstu šećera, dodajući ili oduzimajući bilo koje sastojke, tako da je bezbedno prebacivati se između ova dva tipa na osnovu onoga što imate u vašoj ostavi.