Da li kokosovom ulju može da istekne rok trajanja?
Kokosovo ulje je vrlo popularno, kako u kulinarstvu, tako i u kozmetičkim proizvodima i tretmanima. Ipak, ukoliko kod kuće već neko vreme imate otvorenu teglicu sa ovom namirnicom, sigurno ste se zapitali da li je ono i dalje dobro za upotrebu…
Istina je da iako kokosovo ulje ima zaista dug rok trajanja, ono sadrži i oko 90 odsto zasićenih masti, zbog čeka neće zauvek ostati u dobrom stanju.
Postoji nekoliko ključnih znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju, a koji će vam pokazati ukoliko vaše kokosovo ulje više nije dobro za upotrebu. Dobra vest je da ako se pravilno čuva, to može produžiti njegov rok trajanja.
Rafinirano kokosovo ulje, koje se pravi od osušenog kokosovog mesa, trebalo bi da se čuva najviše oko 18 meseci. Ako imate teglu devičanskog kokosovog ulja, koja se pravi od svežeg kokosovog mesa, ono bi moglo ostati dobro i do pet godina, jer zadržava više prirodnih antioksidanata kokosovog oraha.
Ako se ne možete setiti kada ste kupili svoju teglu s kokosovim uljem, moraćete proveriti neke karakteristike koje mogu sugerisati na loš kvalitet. Kao i većina namirnica, miris je jak pokazatelj da se ulje pokvarilo. Ako ima kiselkast, a ne sladak miris, znajte da treba odmah da ga bacite. Osim toga, tečnost u njemu treba da bude bistre ili mlečnobele boje. U slučaju da je žuta, takođe ga treba baciti. Na kraju, ulje treba da bude glatke teksture. Ukoliko se pretvori u gromuljice ili se na njemu pojavi buđ, jasno je da ga više ne treba koristiti.
Držanje kokosovog ulja u frižideru će produžiti rok trajanje, ali frižider nije neophodan. Možete ga čuvati i na sobnoj temperaturi, sve dok se nalazi na suvom mestu, van direktnog domašaja sunčeve svetlosti.
Izvor: Mashed
Fotografije: Unsplash