City Gourmet #13 // Uživanje
Čovek treba da zna da uživa, to je poseban talenat. Uživati u zadovoljstvima, a ne preterati, ostati dostojanstven, a prepustiti se užicima. Hedonizam, to je čitava filosofija i kultura ponašanja. Hedonisti su posebni ljudi, oni uživaju i o svojim užicima imaju ogromno znanje. Često je to ljubav i posvećenost. Ne može se zaista uživati tek tako, napamet. Treba uživati i u onome što prethodi i u onome što dolazi posle tog uživanja. Uživanje treba da ima neku svrhu, prvo da nas opusti, a zatim i da nas oplemeni, učini boljima.
Gurmani su posebna vrsta hedonista. Iako sama nemam hrabrosti ni želje da se prepustim različitim i nepoznatim ukusima, društvo za stolom je jedna od omiljenih metafora za uživanje. Naravno, uz hranu i piće. Bio to keksić uz dobro spremljenu kafu, bademi i konjak ili večera sa prijateljima ili porodicom – ti zalogaji i to piće moraju da se poklope. Onda razgovor teče, osmesi se razmenjuju, raspoloženje raste. Za stolom, uz hranu i piće. I muziku i lepotu svake vrste. Samo, mi često zaboravimo da se posvetimo uživanju, jer i ono traži vreme.