5 trikova za urednu kuhinjsku radnu površinu
Ukoliko puno vremena provodite u kuhinji pripremajući obroke za sebe i porodicu, verovatno se ponašate na jedan od sledeća dva načina. Prvi je da se žalite kako nemate dovoljno prostora, ukoliko je radna površina mala, a drugi da neprestano ponavljajte kako je toliko velika da privlači suvišne predmete kao magnet. Međutim, to ne mora da bude tako, jer je uspeh u dobroj organizaciji. Ostanite sa nama i u nastavku, jer ćemo se potruditi da vam olakšamo svakodnevicu oprobanim trikovima.
Održavanje kuhinje i drugih prostorija često oduzima puno vremena i energije. Potrebno je ukloniti višak nagomilanih stvari, a onda sve prebrisati i složiti. Lepo je kada imamo pomoć ukućana, jer je sve lakše i lepše u društvu. Sa druge strane, ukoliko sve morate sami, verovatno vam često ponestaje motivacije i ideja. U redovima koji slede donosimo vam savete koje možete primeniti za održavanje kuhinjskih radnih površina. Nadamo se da će vam služiti.
1. Uklonite sve što je višak
Manjak prostora na radnoj površini ne ostavlja mesta za sitnice koje ne moraju tu da stoje. Papirne ubruse, na primer, možete odložiti na frižider ili policu, ili okačiti na zid ukoliko je zgodno. Najbolji kutak bi bio iznad sudopere. Sa druge strane, sunđer i deterdžent za pranje stavite takođe pored sudopere, na tačno predviđeno mesto za njih. Ukoliko pravite podsetnike, kupite samolepljive i okačite ih na frižider.
2. Kupite činiju za sitnice
Ako na vašoj kuhinjskoj radnoj površini primećujete sitnice, kao što su razbacani papirići, odaberite jednu posudu u koju ćete ih skupljati. Najbolje je da ona bude srednje veličine i da je jednom nedeljno praznite. Ukoliko vam nešto od sadržaja nije potrebno, ili bacite ili odložite u drugu prostoriju gde mu je mesto. Takođe, važno je da posuda ne bude pretrpana, te ako primetite da jeste, potražite drugo rešenje. Cilj je da pronađete način koji vama odgovara, sve dok je radna površina uredna.
3. Iskoristite tegle
Tegle mogu delovati lepo na oko ukoliko u njih sipate šećer, testeninu, slatkiše, ili bilo šta slično. Možete se poslužiti i staklenim flašama, sve dok su dobro zatvorene, jer je unutra hrana. Međutim, ukoliko koristite gumice za tegle, poklopac vam nije neophodan. Za šta god da se odlučite, sve lepo poređajte, i grupišite po veličini, tako da stoje do zida. Na taj način neće zauzeti puno prostora na radnoj površini.
4. Kuhinjske predmete ređajte uspravno
Kako vam se raznorazni pribor, poput špatule ili cediljke, ne bi gomilao po radnoj površini, poslužite se jednostavnim trikom. Naime, postavite posudice u koje ćete ih položiti vertikalno. Tako ćete uštedeti prostor, a sve će biti lepo složeno, pregledno i nadohvat ruke. Jedna od zanimljivih ideja je da kašike, viljuške i noževe složite u zasebne šolje ili prazne limenke, tako da svako pre obroka uzme šta mu treba. Svi smo navikli na klasično postavljanje tanjira i pribora, zašto ne biste nešto promenili, te spojili lepo i korisno.
5. Izdelite prostor na celine
Ukoliko imate veliku radnu površinu u kuhinji, napravite dobru organizaciju, tako da u svakom trenutku znate gde vam se šta nalazi. Odložite papiriće i olovke u jedan kutak, zatim činiju sa voćem ili saksiju sa cvećem u drugi, a predmete koje svakodnevno koristite, kao što su ubrusi, salvete, posude sa priborom pri ruci. Na ovaj način, nikada nećete morati da se pitate gde ste ostavili olovku ili kašiku za špagete.
Izvor: The Spruce
Fotografije: Unsplash