Najbolja hrana i pića za lečenje mamurluka
Bilo da su u pitanju srećne i tužne okolnosti, svima se može desiti da ponekad preteraju sa pićem. Koliko god da je zabavno uveče, ujutru stiže na naplatu u vidu glavobolje, mučnine i malaksalosti, zbog čega se to ne preporučuje nikome.
Ali ako se to ipak desi, ne treba očajavati, već naučiti važnu lekciju iz toga i ne ponavljati iste greške. Ujutru vam verovatno neće biti ni do čega i želećete da se što pre osećate bolje, a dobra vest je da postoje hrana i piće koji vam u tome mogu pomoći. Svaki organizam je drugačiji i ne reaguje isto, ali u nastavku pročitajte neke preporuke koje obično deluju kod većine ljudi.
Špargla
Iz dana u dan, otkrivaju se nova pozitivna svojstva špargle, a ona može da bude korisna i kod lečenja glavobolje od mamurluka. To je zbog toga što sadrži supstance koje pomažu u razgrađivanju alkohola i tako omogućavaju da toksini brže izađu iz vašeg organizma. Skuvajte ih na pari i pojedite nekoliko komada.
Đumbir
Već je poznato da je đumbir višestruko koristan, a naročito protiv mučnine. Kada je u pitanju mamurluk, treba vam svež pre nego đumbir u prahu. Možda vam neće baš zvučati privlačno da ga gricnete u sirovom obliku, zato možete i da ga narendate u toplu vodu, čaj ili čak naceđeno voće. Voće je inače odlično zbog vlakana i prirodne fruktoze koji pomažu u razlaganju alkohola i vraćaju izgubljene vitamine i minerale.
Voda sa limunom
Nedostatak vode je obično među vodećim uzrocima mamurluka, a svu tu vodu treba nekako nadoknatiti u organizmu. Najbolje je da u času vode nacedite sok od pola limuna, ili nasečete neku krišku i ubacite unutra. Ako želite, napravite pravu limunadu dodavanjem i meda, koji takođe zbog fruktoze ima pozitivan efekat na organizam.
Sok od paradajza
Jedna čaša soka od paradajza može da vam dosta pomogne u oporavku. Istraživanja su pokazala da on pomaže radu jetre i da vitamini i antioksidansi vraćaju potrebne sastojke organizmu. Naravno, ukoliko ste pili Bladi Meri veče pre toga, ovo možda i nije najbolja ideja.
Jaja
Ovo verovatno već znate, pošto su jaja mnogima omiljena hrana nakon konzumiranja alkohola. Možete ih spremiti na koji god način vam se trenutno jedu, pozitivni efekat će biti isti. Ono što vam tu pomaže nije mast, već aminokiselina cistein koju ona sadrže, a koja razgrađuje acetaldehid, odgovoran za mamuluke.
Čili papričica
Za razliku od prethodnih predloga, koji pomažu u razgrađivanju alkohola u organizmu, ovaj pomaže u njegovom izbacivanju kroz znoj. Ljuta papričita i ljuta hrana uopšte pomoći će vam da kroz znoj izbacite toksine koji izazivaju mamurluk, a pored toga će vas terati da pijete dosta vode, koja vam je svakako neophodna.
Kafa
Kafa je dobra zato što kofein širi krvne sudove, a to spušta pritisak i smanjuje glavobolju. Ujedno vam poboljšava moždane funkcije jer „čisti“ glavu i pomaže u koncentraciji. Za one koji nisu ljubitelji, preporuka je zeleni čaj, koji ima antioksidante. U njega možete dodati i malo ruzmarina ili lavande, koji umiruju stomak.
Izvor: Men’s Journal
Fotografije: Pexels