Zdrave grickalice za bindžovanje serija
Postoje ljudi koji veruju da nije pametno jesti i gledati TV u isto vreme, međutim to ne mora da bude loša navika ukoliko u tome, naravno, ne preterujete. Naprotiv, pažljivim odabirom namirnica možete uneti dodatne hranljive sastojke. Najbolje je da uz serije konzumirate grickalice niske kalorijske vrednosti, koje su bogate vitaminima i mineralima, i koje neće isprljati kauč na kome sedite ili ležite. Ako vam je bindžovanje serija jedna od redovnih i omiljenih aktivnosti, pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku i otkrijete kako da propratna užina ili zanimacija bude i zdrava i ukusna.
Sveže povrće
Tanjir bogat svežim povrćem odličan je izbor, jer njime zadovoljavate kako nepca, tako i potrebe organizma. Možete ga jesti samostalno, ali i obogatiti ukus domaćim umakom, humusom ili prelivom za salatu. Šargarepa iseckana na žilijen, cvetići brokolija ili karfiola ili čeri paradajz, samo su neki od predloga koje možete isprobati. Ako volite da eksperimentišete, možete isprobati i svež grašak ili šparglu.
Kokice kao u bioskopu
Kokice su zapravo odlična ideja za grickanje, jer su bogate vlaknima, samo je važno biti umeren prilikom dodavanja ulja ili putera. Ukoliko ste ljubitelj kokica, najbolje je da kupite aparat, koji će vam olakšati pripremu kod kuće, a one će biti lepšeg ukusa ukoliko dodate malo putera ili maslinovog ulja. Naravno, uvek ih možete pripremiti i u šerpi, po tradicionalnom i oprobanom receptu, ili u mikrotalasnoj pećnici uz pomoć papirne kese, za šta vam je potrebno 2 do 3 minuta.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi i semenke odlične su za srce, jer su bogate zasićenim masnim kiselinama. Pored toga, odličnog su ukusa, te ponekad ne znate kada je vreme da se zaustavite. Kako imaju visoku kalorijsku vrednost, ograničite porciju, tako što ćete sipati u činiju, a ne iznositi kesicu na vidno mesto. Ukusi su različiti, te možete kombinovati šaku badema, oraha, suncokreta, golice ili pekan oraha, sa suvim grožđem ili kajsijama, grožđicama, ili sličnim voćem po izboru.
Sveže voće ili voćne poslastice
Nije potrebno isticati važnost voća u ishrani, jer vam je poznato da je ono bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Možete se odlučiti za jabuku, krušku, breskvu, pomorandžu, bananu, nektarinu i tako zadovoljiti potrebe organizma, ali i čula. Voće je dovoljno samo po sebi, međutim možete mu dodati druge sastojke i napraviti laganu poslasticu. Postoje razne ideje, na primer, jabuku možete iseckati na komadiće, dodati malo karamel sirupa i nekoliko badema. Zatim, grčki jogurt možete upotpuniti šumskim voćem i pekan orasima, kolutiće banane čokoladnim sirupom, a komadiće ananasa, takođe sirupom od čokolade ili kokosa, što je prava asocijacija na leto.
Čips pečen u rerni
Ukoliko vam je teško da se odreknete mnogima omiljene grickalice – čipsa, umesto prženog, kupite onaj koji je dobijen pečenjem. Uz njega odlično ide domaći umak ili gvakamole sos. Za one koji uživaju u krekerima, birajte one od integralnog brašna, sa dodatkom sira ili kikiriki putera, čime spajate vlakna i malo proteina.
Izvor: Very Well Fit
Fotografije: Pinterest