• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Bajkovito putovanje kroz kulinarski svet Nemačke

Bajkovito putovanje kroz kulinarski svet Nemačke

Filip Milosavljević
25.11.2021. 4 min PRPromo

Ljubitelji putovanja znaju koliko gastronomija jedne zemlje i oblasti može da utiče na njihov doživljaj i želju da se vrate na pojedina mesta. Puno je faktora koji utiču na to – izobilje sastojaka, inovativni restorani i kuvari spremni na eksperimentisanje, kao i regionalni specijaliteti koji donose autentične arome i ukuse koji se pamte.

Šta je ono što je karakteristično u vezi sa nemačkom kuhinjom? Sve zavisi od toga koga pitate – ako posetite različite krajeve, dobićete drugačije odgovore, ali i raznovrsnu ponudu specijaliteta i sastojaka. U tome se i ogleda kulinarska lepota Nemačke, koja je inspirativna mnogim mladim šefovima, a u kojoj svako može pronaći nešto što će ga oduševiti i čiji ukus neće zaboraviti.

Mi smo iz tog razloga odlučili da vam spremimo jedan mali vodič kroz neke od oblasti i kulinarske specijalitete, a koji predstavlja samo delić ogromnog i bogatog izbora. Nadamo se da ćemo vam makar malo ulepšati dan i približiti vam strast sa kojom se ljudi odnose prema hrani i piću u ovoj zemlji.

Drezden – recept koji se prenosi generacijama

Bajkovito putovanje kroz kulinarski svet Nemačke
Drezden – Štolen (Foto: GNTB/ Mike Hofstetter)

Drezden je grad koga karakterišu mnoga kulturna bogatstva i prirodne lepote i koji mnogima oduzima dah prilikom prve posete. Tu su barokna palata Cvinger, opera Semperoper i Bogorodičina crkva, između ostalih, ali i razni muzeji sa bogatim kolekcijama. Ono što je ipak specifično je jedan recept koji se prenosi sa generacije na generaciju i koji za mnoge Nemce, ali i turiste, predstavlja pravi ukus praznika.

U pitanju je Dresden Stollen, vrsta božićnog hleba sa suvim voćem, koštunjavim plodovima i začinima. To ime prepoznatiljivo je nadugačko i naširoko i za mnoge praznici mogu da krenu tek nakon što zagrizu ovaj kolač. Iako je osnovni izgled i ukus opštepoznat, svaki kolačar i pekar u Drezdenu ima svoj recept i daje mu neku svoju jedinstvenu notu.

Štutgart – tradicija vinogradarstva na moderan način

Bajkovito putovanje kroz kulinarski svet Nemačke
Štutgart (Foto: Stuttgart Marketing GmbH/ Julia Lassner, globusliebe.com & Jana Zieseniß, sonne-wolken.de)

Štutgart je izgrađen na jedinstvenoj lokaciji i smešten u dolini okruženoj zelenim, plodnim brdima. Takvo okruženje doprinelo je pravljenju i održavanju vinograda u samom srcu grada i pozicioniralo ga kao srce najvećeg vinskog regiona u Nemačkoj. Ovaj region obuhvata više od 4000 hektara vinograda, a na nekim mestima čak je moguće videti grozdove usred urbanih sredina.

U takvom okruženju može se uživati ne samo u tradicionalnim sortama vina, kao što su rizling, pino noar ili sovinjon blan, već i modernim varijantama. Mladi vinogradari nastavljaju porodičnu tradiciju, ali ujedno uvode varijetete u grožđe i razvijaju moderne tipove vina za one najzahtevnije ljubitelje ovog pića.

Ova „dolina vina“ tako pruža bezbroj mesta za uživanje u vinu, od modernih vinskih barova do prirodnih vidikovaca sa odličnim pogledom na okolinu. Jedno takvo mesto je i svetilište u Virtembergu sa natpisom „Ljubav nikad ne umire“, koje je kralj Vilhelm I napravio za svoju pokojnu ženu Katarinu. Tu se danas održavaju mnogi događaji, a mesto nudi prelep pogled na pejzaž Štutgarta i odličnu polaznu tačku za istraživanje okolnih vinograda.

Donja Saksonija – zanatski hleb i sveprisutna špargla

Bajkovito putovanje kroz kulinarski svet Nemačke
Valsrode (Foto: GNTB/Julia Nimke)

Jedna od najprisutnijih i najdugovečnijih gastronomskih tradicija u Nemačkoj je pravljenje hleba. Nemci godišnje pojedu najviše hleba po stanovniku u Evropi, oko 85 kilograma, a hleb se pravi u toliko varijanti da ih je teško izbrojati. Pored pravljenja hleba u velikim, modernim pekarama, tu je i umetnost zanatskog hleba, na koju su ponosni.

Jedno od mesta u kome se neguje princip zanatskog hleba je Valsrode, grad u kome pojedini pekari predstavljaju već četvrtu generaciju koja se time bavi. Tamo se može probati više od 20 vrsta hleba, a tajna njegovog ukusa nije samo u ljubavi, nego i u obraćanju pažnje na detalje i poštovanje celokupnog procesa pripreme.

Ova oblast u gastronomskom smislu prepoznatljiva je i po špargli, koja je glavna zvezda između aprila i juna. Ovo povrće gaji se u Nemačkoj već vekovima, a u Evropi ne postoji veći proizvođač od ove zemlje. Za to je zaslužan takozvani „put špargle“ koji se proteže na oko 750 kilometara, gde raste ova zdrava i ukusna namirnica.

Nemci je zovu „belim zlatom“ a to je zato što ima bogatu aromu, ali i puno vitamina, vlakana, proteina i minerala. U 19. veku verovalo se da špargla ima moć da izleči razne boljke i doktori su je često prepisivali kao deo terapije. Danas znamo da je zdrava i jedinstvenog ukusa, a u Nemačkoj se jede uz krompire i topljeni puter ili holandez sos.

Naslovni kolaž: Stuttgart Marketing GmbH/ Julia Lassner, globusliebe.com & Jana Zieseniß, sonne-wolken.de // GNTB/Julia Nimke

Oznake:

feelgoodgermanygermany travelgermanytourismkuhinjanemačkavisitgermany

Podeli

Zaprati Autor

Filip Milosavljević

Večiti pametnjaković koji živi negde između Sijetla 90-ih i Divljeg zapada Taličnog Toma. Inspiraciju nalazi u stripovima, muzici, knjigama i video igrama. Stalno dodaje nove stavke na beskrajne liste stvari koje treba videti, pročitati i uraditi u životu. Smatra da sve ide lakše uz pivo.

Ostali članci

Sve je ok kada tražiš pomoć - Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju
Prethodni

Sve je ok kada tražiš pomoć – Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

III veče 48. Perwoll Fashion Week-a u znaku autorske mode
Sledeći

III veče 48. Perwoll Fashion Week-a u znaku autorske mode

Sledeći
III veče 48. Perwoll Fashion Week-a u znaku autorske mode
25.11.2021.

III veče 48. Perwoll Fashion Week-a u znaku autorske mode

Prethodni
25.11.2021.

Sve je ok kada tražiš pomoć – Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

Sve je ok kada tražiš pomoć - Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖