Radna atmosfera kao u filmovima
Često gledamo filmove i kako izgleda rad u multinacionalnoj kompaniji, ali uvek smo u dilemi da li je to baš tako. Nikola Janjić, diplomirani profesor geografije, koji ima 30 godina i radi kao menadžer u McDonald’s restoranu Bezistan, nam je u razgovoru potvrdio da je to baš tako, kao u filmovima.
„Kao i svaki provincijalac, došao sam u prestonicu nakon završene srednje škole i upisao Geografski fakultet. Tokom studiranja povremeno sam radio magacinske poslove preko zadruge. Tada sam prvi put i čuo za McDonald’s i da oni često traže radnike. Međutim, kada bi se pričalo o radu u Meku te priče i nisu bile baš pozitivne, pa sam u Mek odlazio samo zbog svetski poznatih čizburgera. Nakon što su me ’zanela svetla velikog grada’ i višegodišnjeg brucoškog života, rešio sam da ostanem ovde, u međuvremenu sam naravno završio i fakultet, ali sam već tada znao da je uslov da živim u Beogradu da nađem stalan posao, jer život u prestonici i te kako košta.
Nekoliko godina sam radio skromno plaćene poslove i tako stekao radnu naviku, ali sam shvatio da to nije dovoljno za život kakav želim. Moja sestra je u to vreme radila u McDonalds’u Bezistan i ona je stalno govorila da je Mek izvanredno mesto za sticanje ozbiljnih radnih i životnih veština. Bio je to novembar mesec, sećam se, ne baš idealan za traženje posla, pa sam odlučio da i ja okušam sreću i odem na razgovor u Mek i, kako to naš narod voli da kaže, da bar prezimim na tom poslu.
Ako sam i imao neke predrasude o radu u Meku, one su momentalno pale u vodu. Sve ono što sam gledao na filmovima – kako funkcionišu multinacionalne kompanije, imao sam priliku da spoznam ovde. Radeći u Meku svakodnevno sam mnogo učio i upoznavao divne ljude uz koje sam profesionalno napredovao, a privatno stekao prijatelje za ceo život. Tri godine koliko sam u kompaniji su brzo prošle, ja sam napredovao na poziciju menadžera, jer se ovde vrlo vodi računa o trudu i posvećenosti zaposlenih i to se nagrađuje. Način na koji kompanija posluje, stvara radne navike koje se primenjuju i u životu. Hijerarhija se poštuje, ali se poštuje i svaki zaposleni bez obzira na kojoj se poziciji nalazi. Kako je govorio naš osnivač Rej Krok ’Niko od nas nije dobar sam, koliko smo dobri svi zajedno’, ova rečenica najbolje govori koliko je ovde timski rad bitan jer jedino zajedno možemo da savladamo sve prepreke i postignemo ciljeve.
Plata u Meku nikada ne kasni i uopšte nije mala, kako većina misli. Jedna od prednosti rada ovde je i fleksibilnost radnog vremena. Pored punog postoji i part-time radno vreme, tako da je rad u Meku idealan za starije srednjoškolce i studente koji žele da višak slobodnog vremena iskoriste i zarade ozbiljan džeparac. Raspored se usklađuje sa potrebama svakog radnika i sve je stvar dogovora. Timska atmosfera je važna i često je prenosimo i van radnog vremena u zajedničkim druženjima i izlascima. Dobra zarada mi daje mogućnost da u slobodno vreme obilazim mesta u kojima nisam bio. Želja mi je da našu zemlju obiđem od Palića do Šar-planine. Kad sam na odmoru, rado odem u zavičaj, a zbog blizine Dunava uživam u pecanju, što je moja dugogodišnja strast.“
Fotografije: Promo