Koji hleb je najbolja opcija, a koji treba izbegavati?
Hleb je neizostavan deo obroka gotovo svake osobe. Ipak, nije svaki tip hleba isti, i dobro je povesti računa o izboru.
Stručnjaci kažu kako su odrasloj osobi potrebne od dve do četiri kriške hleba na dan, te da on može biti deo zdrave ishrane, no samo ako ga pravilno birate. Nutricionistkinja Suzi Barel otkrila je koji tip je najzdraviji, a koji pak treba da izbegavamo.
Hleb od celih žitarica
„Definitivno najbolja verzija hleba, no kriška treba da bude manja i pazite koliko žitarica sadrži. Što više žitarica ima to je bolje za kontrolu nivoa glukoze u krvi”, kaže Suzi Barel. Hleb od celovitih žitarica jako je dobar za varenje, te je bogat hranljivim materijama, no ne dajte da vas zavara jer ima jednako kalorija kao i ostali.
Integralni hleb
Velika prednost mu je što je bogat vlaknima. „Ako ne podnosite žitarice, integralni hleb je druga najbolja opcija”, kaže nutricionistkinja. Integralni hleb sadrži puno više vlakana od beloga hleba, a sadrži i minerale poput magnezijuma, cinka i kalijuma.
Hleb s dodacima
Možete da ga kupite u gotovo svakoj prodavnici, a stoji na policama zdrave hrane. Sadrži sve u jednom, od žitarica, vlakana, vitamina i dobrih masnoća. „Ako izgleda kao beli hleb i dalje je to beli hleb uz dodatak ‘zdravih’ vrednosti. To je bespotrebno bacanje novca – kaže ova nutricionistkinja.
Beli kruh
Iako ga ljudi najčešće kupuju, on je najlošija opcija. „Beli hleb najbrže se vari i podiže nivo glukoze u krvi što nije dobra opcija. Ako deca ne žele da jedu hleb od celih žitarica, nemojte da im kupujete beli hleb jer dok god ga kupujete oni će ga jesti i neće moći da se naviknu na druge opcije – ističe Suzi Barel.
Izvor: vecernji.hr