I za anemiju i za dušu: Domaće kupinovo vino kom je nemoguće odoleti
Ljubitelji vina složiće se da od dobrog domaćeg vina ne postoji ništa bolje, kako za zdravlje, tako, po njihovom mišljenju, i za dušu.
Vino koje možete i sami da napravite i te kako je pogodno za vaš krvni pritisak, anemiju, cirkulaciju, ali i za imunitet, piše zivim.gloria.hr.
Kupinovo vino važi za sjajan prirodan lek kada je u pitanju anemija. Malokrvnost ili anemija nastaje kao posledica smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, ili hemoglobina, što može da bude uzrokovano gubitkom krvi, slabom proizvodnjom krvnih zrnaca, njihovom pojačanom razgradnjom ili kombinacijom svih poremećaja.
Nešto češće kod žena, prenizak nivo eritrocita ili hemoglobina osnov je za nastanak anemije. Najčešći simptomi su: plitak dah, nepravilan rad srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, bleda koža i zujanje u ušima.
Međutim, kupinovo vino jeste slatko rešenje za anemiju, ali je i dobar regulator cirkulacije krvi, kao i iscrpljenog organizma posle duže bolesti, krvnog pritiska i samog imuniteta, čemu prethodi i bolji apetit i varenje.
Kako da napravite domaće kupinovo vino?
Sastojci:
- 5 kg svežih kupina
- 1 kg šećera
Priprema:
Kupine dobro operite, očistite ih od nečistoća i izgnječite rukama.
U staklenu posudu stavite red usitnjenih kupina, red šećera i tako dok se sastojci ne istroše. Teglu stavite na sunce na šest nedelja.
Dobijeni sok procedite kroz gazu i sipajte u flaše, ali tako da ih ne popunite do vrha kako biste izbegli dodatno ključanje. Čuvajte vino na tamnom i hladnom mestu i uživajte u lepom domaćem vinu i zdravo organizmu.