Najpoznatiji svetski kuvar posetio Beograd i oduševio se ovom starom srpskom tortom: Imamo detaljan recept
Rudolf van Vin, jedan od najpoznatijih kuvara na svetu, po četvrti put je posetio Srbiju i kaže da će se sigurno ponovo vratiti. Jedan od razloga je Vasina torta.
Rudolf van Vin prvi put posetio je našu zemlju 2020. godine, na poziv holandskog ambasadora koji mu je tada rekao da je “izuzetno popularan u Srbiji”. Do svog prvog dolaska u Beograd nije znao mnogo o našoj zemlji, ali da je već tokom prvog susreta sa našim ljudima uočio, kako kaže, mnogobrojne sličnosti sa Holandijom.
“Volim da dođem u Srbiju jer se ovde osećam kao kod kuće, ne osećam neku veliku razliku između moje i vaše zemlje. I uvek sam nasmejan kada dođem ovde”, rekao je Rudolf za “Novosti“.
Na pitanje koje bi jelo iz Srbije predstavio celom svetu, izbor je, pomalo neočekivano, pao na jedan slatkiš.
– Vasina torta je nešto što bih predstavio planeti, ona nije dobra samo po ukusu, već i izgleda sjajno – govori nam Rudolf van Vin. – Ona u sebi ima specifičan karakter. Zašto sam odabrao baš tortu, zato što su one asocijacija i sinonim za uživanje i sreću.
Vasina torta
Donosimo vam autentični srpski recept za tortu koji je nastao verovali ili ne u Paraćinu, a još neverovatnije da je recept osmislila tašta svom zetu Vasi u znak zahvalnosti.
Vasina torta ima prefinjeni sveži spoj oraha, badema, pomorandže i čokolade sa belim šamom, što ovu poslasticu potpuno izdvaja od drugih.
Šta nam je sve potrebno:
Za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
1 kašika brašna
6 kašika mlevenih badema
1 kašičica ekstrakta vanile
Za I fil:
125ml mleka
4 kašike šećera
200g mlevenih oraha
4 žumanca
125g šećera
10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
100g čokolade za kuvanje
150 g rastopljenog putera
Za drugi fil:
4 belanca
200g šećera
125ml vode
kašičica soka od limuna
Način pripreme:
Za koru umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutiti pet žumanaca sa šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu. Na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh. Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170C 25 minuta. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se ohladi.
Za fil prokuvati mleko sa šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu. Nacediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa šećerom na pari (10 minuta). Kuvani krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.
Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Ovaj proces je veoma bitan pošto ne želimo da koristimo termički neobrađena belanca i žumanca.
Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru. Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti ušećerene.