• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
kuvanje pirinča
Foto: Kondor83 / Shutterstock.com

Kako skuvati savršen pirinač svaki put?

CityMagazine
21.06.2023. 2 min Gourmet

Savršeno kuvani pirinač je pahuljast, ukusan, ali se i dalje mora “osetiti pod zubom”, a kad je reč o pirinču, formula slasnog jela je i u kremoznosti, kao i finom ukusu koji daje kuvanje u bujonu, piše Punkufer.

Kako biste skuvali savršena jela od pirinča poslužite se sledećim kulinarskim trikovima.

Prati ili ne prati pirinač?

Kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne sme prati kada planirate da ga kuvate, ali i spremite jela poput paelje ili sutlijaša, jer ćete isprati skrob koji daje kremoznost jelu. Pirinač je preporučljivo oprati kada ga kupujete bez ambalaže ili primetite da je naročito beo.

U proizvodnji se zrna nekad mešaju s mlevenim pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što belji. Imajte na umu da je dovoljno pirinač oprati jednom ili dvaput pre kuvanja.

Koliko vode?

Većina jela od pirinča će biti ukusnija, ako ih ne kuvate u puno vode, a samim tim niti cedite nakon kuvanja. Da biste izbegli višak tečnosti na 1 šolju pirinča izmerite 1,5-2 šolje vode. Nakon što prokuva, smanjite vatru na najslabiju i poklopite kako bi se ravnomerno skuvao pirinač.

Po potrebi promešajte, ali tek kada je već skoro gotov. Dva minuta pre nego što je gotov pirinač možete isključiti vatru i kratko ga ostaviti u šerpi poklopljenim. Integralnom pirinču treba više vode nego belom, kao i više vremena da omekša.

Pravo zrno, odlično jelo

Ako za rižoto koristite pirinač koji nema dovoljno skroba nemoguće je dobiti prepoznatljivu kremoznost. Stoga potražite pirinač kratkog do srednjeg zrna i s visokim sadržajem skroba koji će ipak zadržati nešto čvrstine nakon mešanja. Tri najpopularnije vrste su carnaroli, arborio i vialone nano.  

Izvor: Punkufer

Oznake:

kulinarski savetikuvanjepirinačsaveti

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Slavimo prvi dan leta uz džin tonik na štapiću: Recept za sladoled od omiljenog napitka zaludeo internet
Prethodni

Slavimo prvi dan leta uz džin tonik na štapiću: Recept za sladoled od omiljenog napitka zaludeo internet

Evo šta da uradite sa jogurtom kom ističe rok trajanja: "Spas za leto"
Sledeći

Evo šta da uradite sa jogurtom kom ističe rok trajanja: “Spas za leto”

Sledeći
Evo šta da uradite sa jogurtom kom ističe rok trajanja: "Spas za leto"
22.06.2023.

Evo šta da uradite sa jogurtom kom ističe rok trajanja: “Spas za leto”

Prethodni
21.06.2023.

Slavimo prvi dan leta uz džin tonik na štapiću: Recept za sladoled od omiljenog napitka zaludeo internet

Slavimo prvi dan leta uz džin tonik na štapiću: Recept za sladoled od omiljenog napitka zaludeo internet

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖