Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika
U Nišu kažu da nema doručka bez bureka, a postoji i izreka “ako je burek neka bude niški”. A verovatno i nema tog čoveka u Nišu koji nije jeo burek za doručak, bar tako piše na Instagram stranici 192_rs.
U Leskovcu pored najboljeg ajvara, naravno klopa se roštilj i to svestki čuveni, da se ne naljute komšije iz Banja Luke i Sarajeva.
Na severu, pravi Novosađani kunu se u index sendvič, specijalitet koji postoji samo u Novom Sadu, a za koga kažu da može u mišljenju da ujedini sve narode i narodnosti.
Raška oblast poznata je po mnogim specijalitetima, ipak novopazarske mantije su nešto posebno, posebno u prelivu čiji recept je stroga tajna.
Iz Sremskih Karlovaca čiji se Bermet našao na Titaniku, dolazi nam slatka poslastica Kuglof. Verujemo da nijedna žena u ovoj čarobnoj varošici ne može da se uda, ako ne zna da pripremi ovaj specijalitet.
O peglanoj kobasici iz Pirota ne treba mnogo pričati, verujemo da bi mogla da stane rame uz rame sa sedam svetskih čuda modernog sveta.
Zamislite bilo koji dan na Zlatiboru bez komplet lepinje. Ne ide? E, o tome vam pričamo. Prošetajte do spomenika, slikajte se, a onda nazad da omastite brke i vratite energiju. I na kraju da se izvinimo Užičanima, ipak je ovo njihov specijalitet.
U Stopanji kod Trstenika jede se najbolje pečenje, legenda kaže da u ovom mestu ima više pečenjara nego stanovnika.
I za kraj, ovaj put nas vodi u Mrčajevce, rodno mesto Miroslava Ilića, ali i prestonicu podvarka i specijaliteta od kupusa. Bez ljutnje Futožani.
Ovo je samo deo specijaliteta, naravno, u našim gradovima ima još mnogo tradicionalnih jela.
BONUS VIDEO: