Šta su bele trake na piletini i da li predstavljaju opasnost?
Piletina je mnogima čest izbor na trpezi, jer znamo da sadrži proteine, ali i aminokiselinu triptofan koja doprinosi dobrom raspoloženju. Stoga, preporučuje se kao prirodni antidepresiv, pa se u slučaju da se osećate potišteno preporučuje da konzumirate ovo ili ćureće meso, piše n1info.hr.
Osim zbog poveće količine proteina, belo meso odličan je izbor i za one koji pokušavaju da izgube neželjene kilograme, jer sadrži tek 165 kalorija na 100 grama mesa bez kože.
Ipak, na nešto bi trebalo da obratite pažnju kada kupujete pileća prsa, a to su bele trake po njima.
Verojatno ste do sada mislili kako to malo „masnoće“ na njima nije ništa strašno, no nije reč o tome, već o nečem sasvim drugom. Pile iz masovnog uzgoja tretira se tako da u kraćem vremenu postane veće i teže, a takvo meso na sebi ima više belih trakica nego meso uzgojeno u domaćem okruženju.
Te bele trake smatraju se „znakom poremećaja pileta“, odnosno poremećaja njegove mišićne mase te je meso s više belih traka, u slobodnom prevodu, manje zdravo, piše Mirror.
Istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo je da je meso s belim trakama manje kvalitetno i da sadrži osetno viši udeo masnoće, čak 224% više masti.
Međutim, naučnici ističu kako takvo meso nema negativan uticaj na zdravlje ljudi koji konzumiraju „prošarano“ meso, ali svakako bi bilo bolje da izbegavate takve komade mesa ako imate izbor.
BONUS VIDEO: