Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Nikola Žigon // Slike u E-Molu // Galerija Štab

17.11.2023. @ 19:00 - 03.12.2023. @ 19:00

Nikola Žigon // Slike u E-Molu // Galerija Štab
Foto: Promo

Galerija Štab predstavlja izložbu „Slike u e-molu“ Nikole Žigona, koja će biti postavljena od 17. novembra do 3. decembra 2023. godine.
Umetnik koji iza sebe ima mnogobrojne samostalne izložbe i čije se koji se na mapu beogradskih kulturnih i umetničkih zbivanja posle duže pauze vratio 2021. izložbom radova pod imenom “Osmeh se vratio u grad”, će nas obradovati serijom velikih formata pod nazivom “Slike u e-molu” u galeriji ŠTAB, nastalih tokom 2023.

Svoj likovni izraz pronašao je nakon svog boravka u Parizu dvehiljadite gde se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Nakon čega su usledile dve izložbe u Parizu i jedna u Beogradu. Zahvaljujući tim izložbama postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Nkola Žigon o radu koji ćemo imati priliku da vidimo kaže: “Samo mi je “kliknulo”, izložba će se zvati, “Slike u e-molu”. I to kad sam se setio da su moje omiljene kompozicije, Mendelsonov koncert za violinu i Šopenov klavirski koncert, u e-molu. Kompozicije koje me pokreću na razmišljanje o ljubavi, na potragu da vidim ljubav, da osetim koliko je velika, kako postoji u najsićušnijim bićima, na najskrovitijim mestima, da posmatram da li se kreće, menja oblik, i da li može da se zgusne toliko da mogu da je dodirnem. Kako priča u bojama, u zvuku, u znaku, obliku i dahu, Ljubav. Prisutna je svugde i u svemu, konstantno, mi smo ti koji je osete ili ne, i dajemo joj izvesni obrazac postojanja. Na ovoj izložbi, na ovim slikama, zapisao sam bojom, potezom, linijom sve što sam osetio, zapazio, spoznao o toj veličanstvenoj energiji Ljubavi, koja nas čuva, u čijim kodovima se nalaze zapisi za rascvetavanje naših života. Zašto su obe kompozicije u e-molu i zašto me tako pokreću? Da, razmišljao sam i istraživao, ali ja nisam teoretičar i neću o tome pisati, ostaviću da mi kompozicije ova dva čarobnjaka, drže otvoreno srce, jer ja volim tako da posmatram svet.

Nikola Žigon // Slike u E-Molu // Galerija Štab
Ljubav na prvi pogled, akril na platnu, 150×250 cm, 2023. s

Preporučujem da odslušate kompozicije koje su me inspirisale, dok gledate slike sa ove izložbe, ko zna možda se sretnemo u nekoj drugoj ravni, odakle kreće moja inspiracija.”

Diplomirao je na odseku slikarstvo u klasi profesora Mome Antonića 1991.godine na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu.

Izložba će trajati od 17. novembra do 3. decebmra

Galerija ŠTAB se nalazi u Bulevaru Vudroa Vilsona 14, ulaz 2

Informacije

Početak:
17.11.2023. @ 19:00
Kraj:
03.12.2023. @ 19:00
Event Category:

Lokacija

Galerija ŠTAB
Bulevar Vudroa Vilsona 14
Beograd, Srbija
+ Google Map
Phone
063 1444011
Pogledaj Lokacija sajt

Pratite City

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.