Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Izložba “Norma II” Dejana Krstića // DOB

14.11.2023. @ 19:00 - 26.11.2023. @ 18:00

Izložba "Norma II" Dejana Krstića // DOB
Foto: Promo

Od 14. do 26. novembra 2023. // Galerija Doma omladine Beograda

Otvaranje: 14. novembra u 19:00

Izložba „Norma II“ je izbor iz serije radova koji su rezultat višedisciplinarnog istraživačkog rada sa opštim ciljem prikaza formiranja identiteta, pojma slobode i njenog značaja za pojedinca. Ovo istraživanje podrazumeva upotrebu različitih metoda, poput na primer vođene fantazije koja je kao para-metod poznata po uključivanju nesvesnog, a sa ciljem promene ponašanja i osećanja. Svojom konstrukcijom, postavka aludira na strukture, pokret i oscilacije unutar zadate norme. “Norma II” prikaz je konstelacija mira, pritiska i prinude.

NORMA ll

Izložba „NORMA ll” nastavak je istoimenog projekta sa dodatnim objedinjenim i proširenim prikazom višedisciplinarnog istraživačkog rada koji teži prikazu formiranja identiteta, pojma slobode i njenog značenja za pojedinca. U središtu istraživanja radova predstavljenih na ovoj izložbi jeste ljudsko ponašanje i vrednosti koje on usvaja kao ispravne i neophodne za dalji rast, kao i ispunjavanje pred njega postavljenih očekivanja.

Ambijentalnu celinu izložbe čini spoj multimedijalnog i tradicionalnog likovnog izraza. U svom narativu, radovi novih medija diktiraju ambijentom prostora, dok crteži daju vizuelnu interpretaciju odnosa ranjivog i snage otpora prikazanog na telu muškarca. Figure na crtežima izolovane su iz prostora, većinski postavljene na crnu pozadini bez prikaza lica, dodatno aludirajuću na problem gubljenja identiteta u naporima prilagođavanja normativima.

Bez prikaza figure u njenoj celini stavlja se akcenat na fragmentaciju. Taj osećaj podvojenosti pojedinac može iskusiti tokom procesa inicijacije ideje postavljenog standarda koji je u mogućem kontrastu sa ličnim potrebama i uverenjima. Težnja za prijanjanjem normativima potiče od strane duboko urezanih, ustanovljenih načela ponašanja koja se ciklično nameću i prenose u društvu bez osvrta na sveopšte prisutni i jasno vidljiv diverzitet potreba današnjeg pojedinca. Unutrašnji konflikt nastaje zbog odupiranja nametnutim uverenjima koje biva praćeno spoljašnjom osudom ili odbacivanjem, dok prihvatanje i prilagođavanje istim vodi ka otežanom procesu spoznaje ličnih osećanja i potreba.

Referišući na aktuelna društvena saznanja koja omogućuju dodatni uvid i shvatanje diveziteta osobina, otvara se pitanje odnosa društvene celine koja u koegzistenicji sa savremenim kontekstom odbija promenu ili proširenje ustanovljene norme. U celini, izložba kroz pomenuti narativ predstavlja prikaz konstelacije mira, pritiska i prinude elemenata koji u različitim parametrima definišu identitet muškarca kao pojedinca ili kao nametnuti ideal.

Dejan Krstić

Informacije

Početak:
14.11.2023. @ 19:00
Kraj:
26.11.2023. @ 18:00
Event Category:
Web stranica:
https://www.facebook.com/events/1314086865948072

Pratite City

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.