Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće
Vreme je za pripremu vikend ručka, a ukoliko ste ljubitelj ribe i morskih plodova, verujemo da će vam biti korisni gastro saveti koji smo izdvojili za danas. Možda ste se suočavali sa situacijom da vam pržene lignje ne ispadnu dobro, pored uloženog vremena i truda. Na sreću, ne mora da bude tako…
1. Ne očistimo dobro lignje
Čišćenje lignji zahteva određeni trud, ali nam zato dobro odrađen posao obezbeđuje slasne rezultate, piše punkufer.dnevnik.hr. Ako ste kupili lignje na pijaci, potrebno je da odvojite glavu s utrobom od tela lignje. Potom izvucite onaj “plastični” deo kosti iz tela i ogulite opnu. Na kraju presecite glavu da biste odvojili krakove.
2. Ne omekšavamo lignje u mleku
Neki se kunu da će lignje ispasti mekanije ako ih nekoliko sati pre pečenja potopite u mleku. Taj trik navodno stvarno čini čuda ako koristite već očišćene i zamrznute lignje.
3. Neodgovarajuće pripremamo
Da bi pržena lignja bila hrskava, potrebno ju je dobro pripremiti, odnosno ravnomerno prekriti brašnom i začinima. Odstranite višak tečnosti papirnim ubrusom s površine lignje pre nego što je naseckate na kolutiće. U kesicu sa zatvaračem ili staklenu kutiju stavite brašno i začine, pa potom ubacite kolutiće lignje. Dobro protresite dok začinska mešavina ne prekrije svaki deo lignje.
4. Ne otresemo višak brašna
Previše brašna na lignji u vrućem ulju počeće da gori, zbog čega će nam čitav obrok ispasti loše. Da biste sprečili taj scenario, pobrašnjene lignje stavite u cediljku, te istresite višak brašna.
5. Ne pržimo lignje u dubokom ulju
Hrskave lignje najlakše se dobijaju ako ih pečete u fritezi, odnosno u vrućem i dubokom ulju. Ponekad nam je žao da potrošimo toliko ulja na pečenje lignji, ali s malo masnoća nećete dobiti dobar rezultat. Takođe, ne stavljajte previše lignji odjednom u vruće ulje. Umesto toga pržite pomalo, tako će lignje biti hrskavije.
BONUS VIDEO: