• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
somun
Somun, Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

Recept za somun

CityMagazine
14.12.2023. 1 min Recepti

Tanak okrugli hleb, somun, savršen je vazdušasti zalogaj. A upravo po zalogaju je i dobio ime. Na starogrčkom psomon znači zalogaj.

Na Balkan su ga doneli Turci tokom osvajanja i ostao je kao deo domaće kuhinje.

Imamo recept.

Sastojci:

300g mlake vode
30g svežeg kvasca
1 kašika šećera
400 – 500 g brašna
malo soli
2-3 kašike ulja

U malo mlake vode rastvoriti kvasac, dodati šećer. Kada se kvasac rastopi, dodati preostalu vodu, ulje, brašno i so. Zamesiti glatko testo, ne previše tvrdo. Pokriti i ostaviti da naraste. Zatim premesiti testo i podeliti ga na jednake loptice (oko 200 g svaka). Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Svaku lopticu rukama rastanjiti u obliku tanjira. Na pleh staviti pek papir, posuti brašnom, pa poređati somune. Ponovo pokriti krpom i ostaviti 10 minuta.

Rernu zagrejati na 250 stepeni C i peći oko 15-20 minuta. Temperaturu možete smanjiti na 200 stepeni. Kad se somuni ispeku, izvaditi iz rerne, pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje.

Ako želite da somun bude još vazdušastiji moraćete da dodate malo aditiva, tačniej soda bikarbonu ili prašak za pecivo.

Oznake:

somun

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti
Prethodni

Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti

njoke
Sledeći

Njoke, osnovni recept

Sledeći
njoke
14.12.2023.

Njoke, osnovni recept

Prethodni
13.12.2023.

Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti

Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    avatar vatra i pepeo
    Velika IMAX premijera novog 3D spektakla „Avatar: Vatra i pepeo”
    CityMagazine
    asonanca
    Album prvenac benda Asonanca: Lagana fank vožnja kroz život (SPOT)
    CityMagazine
    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖