Tajna iskusnih domaćica posle koje će vam sarma uvek ispasti odlično
Da bi sarma ispala kao bakina u kuhinji treba biti vičan. Zato vam donosimo savete za sve one koji bi da bez mnogo muke spreme ovo omiljeno tradicionalno jelo.
Iskusne domaćice savetuju da je najbolji da koristite svež kupus koji ste sami ukiselili – tako će ovo jelo ima poseban šmek.
Druga bitna stavka je meso. Pojedini kuvari kažu da u sarmu ide samo svinjetina, dok drugi tvrde da je najbolje mešano meso – svinjetina i junetina. Bilo bi dobro da spojite delove svinjske plećke i vrata.
Što se tiče pirinča, nepisano pravilo kaže da ga pre savijanja sarme treba prodinstati, mada ga moderne domaćice sve češće samo potope u vodu na nekoliko minuta.
Kad dođe red na slaganje sarme, u lonac je treba ređati ukrug tako da deo gde je savijen kupus ide na dno da se sarmica ne bi odmotala. I ne zaboravite da u sredini lonca ostavite mesta za malo dimljenog mesa koje će jelu dati divnu aromu. Važno je i da sarmu krčkate na tihoj vatri dva do tri sata, tako će ispasti odlično.