• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Badnjača
Badnjača, foto: Miljan ivkovi / Alamy / Alamy / Profimedia

Badnjača, recept za hleb koji se pravi za Badnje veče

CityMagazine
05.01.2024. 2 min Recepti

Badnjača je posebna vrsta hleba koja se tradicionalno priprema za Badnje veče, veče koje prethodi Božiću u hrišćanskom liturgijskom kalendaru.

Badnje veče se obeležava kao dan posta, a poslednji obrok pre Božića obično se konzumira na Badnje veče, nakon zalaska sunca.

Badnjača se pravi od brašna, vode i soli, bez dodataka kvasca ili drugih sastojaka koji bi uzrokovali vrenje ili nadimanje testa. Ova vrsta hleba simbolizuje skromnost i post, a tradicionalno se pravi u obliku kruga ili pravougaonika.

Običaj je da se na Badnje veče, pre obroka, domaćin ili domaćica krste i mese badnjaču, a potom je stavljaju u pećnicu da se peče.

Brza pogača, recept za početnike

Pečena badnjača se potom lomi na komade, a deo se često ostavlja kao simbol predaka ili “domaćinske sreće”.

U nekim krajevima, običaj je da se u testo badnjače stave i različite vrste orašastih plodova ili suvog voća.

Badnjača ima poseban značaj tokom Božića, predstavljajući simbol zajedništva, skromnosti i tradicije tokom prazničnih dana.

Potrebno je:

1/2 kg brašna

3 dl hladne vode

1 kesica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike ulja

1 kašika šećera

1 kašičica soli

2 kašike sirćeta

Priprema:

Prosejati brašno dva puta i staviti ga u posudu, napraviti udubljenje u sredini. U to udubljenje dodati prašak za pecivo, hladnu vodu, šećer, so i ulje.

Posebno pomešati sodu bikarbonu i sirće, zapeniće, zatim dodati tu smesu u brašno. Mesiti mekano testo (po želji dodati dinar za bogatstvo, zrnca pšenice ili pasulja za dobro zdravlje). Prekriti testo krpom i ostaviti da odstoji oko pola sata kako bi naraslo.

Oblikovati testo u okruglu pogaču i staviti je u prethodno nauljenu i posutu brašnom tepsiju.

Opciono, ukrasiti figuricama od testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa, oko 40 minuta.

Oznake:

badnjača

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

losos
Prethodni

Losos, recept za koji vam treba 8 minuta

Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus
Sledeći

Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus

Sledeći
Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus
06.01.2024.

Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus

Prethodni
05.01.2024.

Losos, recept za koji vam treba 8 minuta

losos

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    avatar vatra i pepeo
    Velika IMAX premijera novog 3D spektakla „Avatar: Vatra i pepeo”
    CityMagazine
    asonanca
    Album prvenac benda Asonanca: Lagana fank vožnja kroz život (SPOT)
    CityMagazine
    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖