Cezar salata, recept za lagan obrok
Evo recepta za klasičnu Cezar salatu:
Sastojci:
1 glavica zelene salate
1 šolja kockica od hleba ili kupljenih krutona
1/2 šolje parmezana, rendanog
2 čena belog luka, izgnječena
2 fileta inćuna, usitnjena (opciono), ako ne volite ribu napravite je sa piletinom u tom slučaju ide filet belog mesa sečen na kocke
1 kašičica senfa
1 kašičica Worcestershire sosa
1/4 šolje limunovog soka
1/3 šolje maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Uputstvo:
Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Naseckajte zelenu salatu na manje komade i stavite je u veću posudu za salatu.
Ugrejte malo maslinovog ulja u tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte hleb isečen na kockice i pržite ih dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje, povremeno mešajući. Sklonite ih sa vatre i ostavite da se ohlade.
U maloj činiji, pomešajte izgnječeni beli luk, senf, Worcestershire sos, limunov sok, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Prelijte preliv preko iseckane zelene salate i dobro promešajte kako bi se salata lepo prelila prelivom.
Dodajte rendani parmezan i prepržene hlebne kockice preko salate. Dodajte usitnjene filete inćuna (opciono).
Servirajte Cezar salatu odmah kao glavno jelo ili kao prilog uz glavno jelo.
Napomena: Klasična Cezar salata se obično poslužuje kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Možete dodati i komadiće pečenog pilećeg mesa ili kozica za dodatnu proteinsku ishranu.