Maline su veoma zdrave, ali u velikim količinama mogu da izazovu probleme s probavom
Maline su vrlo zdravo bobičasto voće. Naime, one sadrže puno antioksidansa koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska i rizika od srčanih bolesti, a bogate su i vitaminima C i K, kao i kalijumom, gvožđem i manganom.
Nutricionistkinj Teresa Džentajl objasnila je da je posebnost malina udeo vlakana koji se nalazi u tom voću. Naime, šolja malina sadrži čak osam grama vlakana, što je puno više nego u drugim namirnicama.
“Biljna vlakna neophodna su za normalan rad digestivnog sistema i pozitivno utiču na srce”, rekla je Džentajl, prenosi Index.
Međutim, upravo s vlaknima trebamo biti oprezni jer ona, u prevelikim količinama, mogu dovesti do želudačnih tegoba, nadutosti i proliva. Prema smernicama, ljudi bi trebalo da konzumiraju 28 grama vlakana dnevno.
Ako inače ne konzumirate previše vlakana, kada odlučite da ih više unosite, činite to postupno i pratite kako se osjćate. Naravno, pijte puno vode kako biste ublažili želudačne tegobe usled povećanja dnevnog unosa vlakana.