Spremno za 30 minuta: Bombajski krompir koji se jede bez ičega
Postoji hiljadu i jedan način pripreme krompira i svaki od njih nosi neku čar, ali on je uglavnom prilog.
Retki su oni recepti koji krompir mogu toliko da uzdignu da bude sočan pa da vam skoro ne treba ništa više uz njega.
Bombajski krompir je odličan kao dodatak mesu ili ribi, ali je toliko ukusan da se može jesti i sam, piše Punkufer.
U Indiji ga jedu s pirinčem i lepinjama, stavljaju ga u sendviče i tortilje te poslužuju uz kari kada se žele razmaziti.
Začine u receptu prilagodite svom ukusu i toleranciji na ljutinu, a ako želite da budu hrskaviji, uz začine dodati možete i brašno od leblebija.
Sastojci za bombajski krompir:
- 1 komad đumbira veličine palca
- 2 velika češnja belog luka
- 6 velikih paradajza
- 800 g mladog krompira
- 3 kašičice ulja
- 1 veliki luk
- 2 zelena čilija
- 1 kašičica semenki crne gorušice
- 2 kašičice mlevenog korijandera
- ½ kašičice kurkume
- 1 kašičica mlevenog kumina
- 2 kašičice garam masale
- mala šaka listova korijandera
Priprema bombajskog krompira:
- Đumbir oljuštite i narendajte, paradajz prepolovite i očistite od semenki pa naseckajte. Krompir oljuštite i prema potrebi prepolovite, ako su neki komadi preveliki tako da svi budu podjednake veličine. Narežite luk i čili, a njega prethodno očistite od semenki. Naseckajte korijander. Đumbir, beli luk i četiri paradajza miksajte dok ne postane glatko.
- Stavite krompir u veliki lonac. Prelijte ga hladnom vodom i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri. Kuvajte 8-10 minuta ili dok ne omekša (zavisno od veličine). Ocedite i ostavite da se osuši.
- U međuvremenu zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i veliki prstohvat soli i pržite 15 minuta, ili dok luk ne postane zlatan i lepljiv. Dodajte čili, semenke gorušice, mleveni korijander, kurkumu, kumin i garam masalu u tiganj i pržite još 2 minuta.
- Dodajte smesu paradajza i pustite da se lagano kuva, a zatim pažljivo umešajte krompir i preostali paradajz. Začinite po želji. Lagano dinstajte krompir nekoliko minuta dok se sve ne zagreje, a zatim poslužite posuto korijanderom.