3 namirnice koje treba jesti nakon 40, jer smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti
Alchajmerova bolest je vrlo ozbiljna i treba obratiti pažnju već na prve simptome, ali postoje namirnice koje pomažu u borbi protiv nje.
Neurološkinja Almira Gimranova otkrila je koje tri namirnice su važne, jer njihova konzumacija smanjuje rizik od demencije za čak 50 posto, piše Index.hr.
3 namirnice koje treba jesti nakon 40. godine:
Masna riba
Masna riba (tuna, losos) pomoći će u povećanju mentalne aktivnosti. Sadrži puno omega-3 kiselina koje povoljno deluju na moždane stanice i smanjuju upalne procese.
Bobičasto voće
Nakon 40. godine preporučljivo je svakodnevno jesti maline, borovnice i drugo bobičasto voće. U tom slučaju verovatnoća razvoja i napredovanja demencije i Alchajmerove bolesti smanjuje se za 50%.
Uostalom, borovnice su uključene u MIND dijetu koju je razvila Marta Moris sa Univerziteta Raš u Čikagu.
Orašasti plodovi
Oni koji redovno jedu orašaste plodove, ne pate od kognitivnog pada koji se javlja s godinama. Vitamin E, koji sadrže, štiti moždane ćelije od oštećenja.