Makalo, recept za tradicionalni makedonski umak koji osvežava, a ne goji
Makedonsko makalo je popularno jelo koje se priprema u različitim varijantama širom Makedonije. Osnova od kremastog jogurta u kombinaciji sa aromatičnim belim lukom i začinskim biljem čini savršenu kombinaciju ukusa, kojoj ćete se rado vraćati.
No, osim što je vrlo ukusan, ovaj umak je i jako zdrav, lagan i osvežavajući, tako da u njemu možete uživati bez griže savesti – bilo da ga jedete uz prepečeni hleb, proju, testeninu ili, pak, kao dodatak mesu, povrću, pećenom krompiru…
U nastavku sledi jedan klasičan recept za makalo koje možete pripremiti kod kuće.
Makalo recept
Sastojci:
- 1 šolja jogurta (najbolje je koristiti grčki jogurt)
- 3-4 čena belog luka (sitno iseckana ili izgnječena)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika vinskog sirćeta ili limunovog soka
- So po ukusu
- Crni biber po ukusu
- Seckani svež peršun ili mirođija (opciono, za dekoraciju)
- Paprika u prahu (opciono, za dodatni ukus i boju)
Priprema:
- U činiji pomešajte jogurt, seckani beli luk, maslinovo ulje i vinsko sirće ili limunov sok.
- Dodajte so i crni biber po ukusu. Dobro izmešajte sve sastojke da se sjedine.
- Ako želite, možete dodati seckani peršun ili mirođiju i posuti paprikom u prahu za dodatni ukus i boju.
- Stavite makalo u frižider na najmanje 30 minuta kako bi se ukusi bolje povezali.
- Servirajte hladno kao umak za hleb, pitu, sveže povrće ili kao dodatak uz razna jela.
Bonus savet uz makalo recept:
Makalo je svestrano jelo koje se lako može prilagoditi vašem ukusu, pa slobodno eksperimentišite s količinom belog luka, sirćeta, ili dodajte druge začine po želji. Uživajte u pripremi i konzumaciji ovog ukusnog jela i zahvalite nam se kasnije!
No Comment! Be the first one.