6 vrsta vitamina i suplemenata koje lekari uzimaju tokom sezone virusa kako se ne bi razboleli
Sezona virusa je pred vratima, a osiguravanje dovoljnog unosa vitamina i nutrijenata odgovornih za zdravlje imunog sistema važno je za smanjenje rizika od zaraze.
Uopšteno, najbolje je uzimati nutrijente iz hrane. Ali, realno, većina ljudi ne zadovoljava svoje potrebe kroz ishranu.
Stoga, iako je prelazak na celovitu, hranljivu ishranu najbolji način za unos vitamina koji jačaju imunitet, dodaci ishrani mogu pomoći u popunjavanju tih nedostataka dok ulazimo u sezonu prehlade i gripa.
Kako biste se zaštitili od gripa ili ublažili prehladu, zdravstveni stručnjaci su za The Healthy podelili nekoliko vitamina i dodataka ishrani na koje se oslanjaju tokom sezone virusa, prenosi N1 Hrvatska.
Vitamin C
Iako vitamin C ne može da spreči prehladu, studija iz 2017. sugeriše da je i dalje ključan nutrijent za snažan imunitet.
Vitamin D
Mnogi ljudi ne unose dovoljno vitamina D kroz ishranu – nažalost, teško je.
Malo je namirnica koje prirodno sadrže vitamin D (iako su masna riba, jaja i pečurke dobri izvori), a najbolji način za dobijanje dovoljno vitamina D je putem izlaganja suncu, što može biti izazovno tokom zimskih meseci.
Zbog toga uzimanje dodatka vitamina D ima visoko mesto na listi mnogih medicinskih stručnjaka.
Vitamin E
Vitamin E je snažan antioksidans koji može ojačati funkciju imunog sistema.
Nedostatak vitamina E je redak, pa, kao i s bilo čim drugim, previše može biti štetno.
Izvrsni izvori vitamina E uključuju semenke i orašaste plodove, tamno lisnato povrće poput spanaća i brokolija, voće kao što su kivi, paradajz i mango.
Cink
Cink je potreban za izgradnju novih ćelija imunog sistema, a istraživači imaju teoriju da cink može da smanji težinu i trajanje simptoma virusa (naročito ako ga uzmete unutar 24 sata od pojave simptoma).
Nedavna istraživanja čak su otkrila da cink ima pozitivne efekte i potencijalne terapeutske koristi u lečenju Covida, ali potrebno je više istraživanja kako bi se razumela njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija.
Omega-3 masne kiseline
Zavisno od vaše ishrane – na primer, ako ne jedete ribu – možda ne unosite dovoljno ovog nutrijenta.
Uzimanje dodatka omega-3 masnih kiselina može biti dobro rešenje.
Probiotici
Neki od najboljih izvora probiotika u ishrani uključuju kombuču, kimči, kefir, kiseli kupus, tempeh, miso, nato i drugu fermentisanu hranu.
Probiotici se nalaze u namirnicama bogatim vlaknima, kao što su beli luk, crni luk, praziluk, banana, jerusalemska artičoka, ječam, ovas, jabuke, kruške, lanene semenke, mekinje pšenice i alge.