Čia semenke nisu toliko dobre za zdravlje kada se kombinuju s ovim namirnicama
Čia semenke su izvori zdravlja: dobar su izvor vlakana koja ubrzavaju probavu i pospešuju rad creva, sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova te obiluju kalcijumom – važnim mineralom za očuvanje zdravlja kostiju i zuba.
Osim toga, čine vas duže sitim, pa se preporučuju osobama koje žele da smršaju odnosno održe željenu težinu. No, iako su zdrave, čia semenke nekim ljudima mogu učiniti više štete nego koristi, poput gorušice ili zatvora, ako se kombinuju s pogrešnim namirnicama.
Ako niste naviknuti na velike količine vlakana u ishrani ili tek počinjete da konzumirate čia semenke korisno je da pratite kako reagujete na njih, kao i postepeno da povećavate njihov unos.
Evo na koje bi grupe namirnica naročito trebalo da pripazite prilikom kombinovanja sa čia semenkama…
Namirnice bogate fitinskom kiselinom
Fitinska kiselina, koju nalazimo u namirnicama poput pasulja, sočiva, orašastih plodova i nekih žitarica, može ometati apsorpciju minerala. Čia semenke takođe obiluju fitinskom kiselinom pa njihovo kombinovanje s navedenim namirnicama može smanjiti sposobnost tela da apsorbuje ključne minerale poput kalcijuma, gvožđa i cinka, piše Punkufer.
Hrana bogata vlaknima
Čia semenke su vrlo bogate vlaknima. Oko 28 grama čia semenki sadrže oko 10 grama vlakana. Kada se kombinuju s drugom hranom bogatom vlaknima, poput mekinja, ovsenih pahuljica i određenog voća poput jabuka i krušaka, čia semenke mogu preopteretiti digestivni sistem.
Prekomerno konzumiranje vlakana može izazvati nadutost i gasove. Osim toga, čia semenke su hidrofilične, što znači da upijaju vodu i šire se te povećavaju zapreminu u digestivnom sistemu. Kada se pomešaju s drugom hranom bogatom vlaknima može doći do tegoba poput zatvora ili proliva.
Namirnice bogate oksalatima
Oksalati su jedinjenja prisutna u namirnicama poput spanaća, cvekle i batata, koji se mogu vezati za kalcijum i druge minerale, stvarajući bubrežne kamence kod osetljivih osoba. Čia semenke takođe sadrže ova jedinjenja, pa njihovo kombinovanje s drugim namirnicama bogatim oksalatima može predstavljati rizik za zdravlje bubrega.