• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Vurda, recept za namaz koji hranu diže na novi nivo
Vurd, foto: Shutterstock

Vurda, recept za namaz koji hranu diže na novi nivo

CityMagazine
07.04.2025. 1 min Recepti

Vurda je tradicionalni mlečni proizvod koji se najčešće pravi u istočnoj i južnoj Srbiji, ali i u nekim krajevima Crne Gore i Bugarske.

Po ukusu i teksturi je nešto između mladog sira i kajmaka, blago slan, kremast, pun mlečne masti i veoma ukusan.

Pravi se od surutke (tečnosti koja ostaje nakon ceđenja sira), a često se dodaje i malo mleka ili pavlake da bi bila masnija i ukusnija.

Domaći recept za vurdu


Sastojci:

3 litra surutke (najbolje od ovčijeg ili kravljeg mleka)0.5 litra punomasnog mleka (po želji)2–3 kašike kisele pavlake ili kajmaka (opciono, za bogatiji ukus)So po ukusu

Priprema:

U veću šerpu sipaj surutku i po želji dodaj mleko (za puniji ukus i više masnoće).Zagrej lagano na srednjoj temperaturi i mešaj povremeno.Kada počne da se pojavljuje belkasta pena i grušvice, dodaj pavlaku ili kajmak (ako koristiš).Kada se počnu formirati mekane grudvice nalik skuti ili mladom siru, ne kuvaj predugo – skini sa vatre.Ocedi sve kroz gazu ili čistu krpu – ostavi da se dobro ocedi i stegne (1-2 sata).Posoli po ukusu dok je još toplo, dobro promešaj i sipaj u posudu.Ohladi i čuvaj u frižideru – može da stoji nekoliko dana.

Kako se jede?

Uz vruću proju, pitu, kukuruzni hleb ili lepinjuKao namaz za doručakU kombinaciji sa medom ili ajvarom – prava domaća gozba!

Oznake:

vurda

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

testenina
Prethodni

Zašto nikada ne biste smeli da potpuno ocedite testeninu

Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom
Sledeći

Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom

Sledeći
Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom
09.04.2025.

Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom

Prethodni
05.04.2025.

Zašto nikada ne biste smeli da potpuno ocedite testeninu

testenina

One Comment

  1. Величко kaže:
    27.09.2025. u 12:25

    Спрема се од крављег, овчијег или козјег млека, или мешавине овчијег или козјег са крављим млеком. Цеђењем киселог млека се добија цеђено кисело млеко. У тако исцеђену смесу може се ставити и паприка и чувати у чистој посуди на умереној температури тридесетак дана. За то време долази до врења које производи смесу киселкастог укуса и кремастог облика, слично крем сиру или паприци у павлаци.[

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

marčelo
„Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
CityMagazine
žikina dinastija
Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
CityMagazine
eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖