Bečka šnicla 340, jaje na oko 60 dinara: Cene iz restorana na Tari izgledaju kao štamparska greška, Zlatibor crveni dok ovo gleda
U vremenu kada inflacija neumoljivo uzima danak, a cene u restoranima širom zemlje – naročito u popularnim turističkim mestima – često deluju kao loš vic, prava senzacija stigla je sa Tare.
Na društvenim mrežama osvanula je fotografija cenovnika iz ekspres-restorana na ovoj planini o kojem smo pisali prošle godine, koja je momentalno izazvala oduševljenje i lavinu pozitivnih komentara.
I to s razlogom.
Jer kada vidite da supa košta 140 dinara, jaje na oko 60, pica parče 160, a kompletan obrok poput bečke šnicle možete pojesti za samo 340 dinara – teško je ostati ravnodušan. Posebno ako se setimo koliko košta ručak u kafićima i restoranima u Beogradu, na Zlatiboru ili čak u manjim gradovima širom Srbije.
“Jeftinije nego kod kuće”
Objava je podeljena na Fejsbuk stranici “Žuta minuta”, a komentari ispod slike najbolje govore koliko su ljudi prijatno iznenađeni.
“Jeftinije nego kod kuće!”, napisala je jedna korisnica. “Na naše plate, ove cene treba da budu svuda što se tiče Srbije!!!”, dodaje druga. Neki su čak sumnjičavo primetili da je možda cenovnik star nekoliko godina, ali ubrzo su se javili oni koji su skoro posetili restoran ili žive blizu i ispostavilo da su cene verodostojne i to za standardne obroke, a ne po gramaži. “To su klasične ekspres porcije, a ne degustacioni meni”, dodaje neko sa iskustvom.
Zlatibor? Druga planeta
Uporedimo li ovo sa cenama na Zlatiboru, razlika je gotovo šokantna. Tamo bečka šnicla košta i preko 900 dinara, porcija ćevapa prelazi 950, a običan pomfrit zna da stigne i do 340. Dodajte na to piće, salatu i desert – i račun za dvoje lako premaši 4.000 dinara. Na Tari, za te pare, može da ruča cela porodica – i ostane za kafu.
Zašto je Tara (još uvek) ovako povoljna?
Iza ovog fenomena stoji kombinacija manje komercijalizacije, lokalnog ugostiteljstva koje ne cilja isključivo turiste sa dubokim džepom, kao i činjenice da Tara nije preplavljena luksuznim kompleksima i prenaduvanim cenama. U pitanju je jednostavan ekspres-restoran, bez šminke i estrade – ali s dušom i merom.

U vremenu poskupljenja – pravo osveženje
I dok nas iz dana u dan dočekuju novi cenovnici sa skrivenim taksama i “turističkim” cenama, Tara je pokazala da još ima mesta gde je moguće uživati u prirodi i dobrom obroku – bez praznog novčanika. Restoran možda ne izgleda luksuzno, ali račun će vas oraspoložiti više od bilo koje panorame.
Ako planirate beg iz grada ovog leta – možda je vreme da Zlatibor zamenite Tarom. Jer tamo, izgleda, još uvek važi stara dobra parola: “Da se najedeš kao čovek – a da ti ostane za sutra.”

Trenutno nema komentara! Budite prvi