• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
nudle
Nudle, foto: Marja Airio / Lehtikuva / Profimedia

Nudle, omiljena hrana mladih u Srbiji: Šta je u njima, od čega je “prašak” i šta zapravo jedemo?

CityMagazine
15.10.2025. 2 min Ishrana

Instant nudle su postale univerzalni simbol brzog života — par minuta do “ručak je gotov”. Otvoriš poklopac, dodaš vrelu vodu, ubaciš začine i dobiješ „egzotičan“ obrok koji miriše na nešto između Azije i studentskog doma. Ali, da li ste ikada pogledali šta se zapravo krije u tim praktičnim pakovanjima?

Kako nastaju instant nudle

Većina nudli koje nalazimo u marketima već je jednom skuvana i zatim osušena, obično od pšeničnog brašna, vode, soli i palminog ulja. Suše se prženjem u dubokom ulju ili vrućim vazduhom, što im daje onu karakterističnu teksturu i omogućava da se “vrate u život” čim ih prelijete vrelom vodom.

U pakovanju se obično krije i kesica sa dehidriranim začinima i solju, mala kesica sa uljem ili sosem (sojin, susamov, ljuti), a ponekad i komadići sušenog povrća, jaja, tofua ili mesa. Sve to zajedno stvara onaj poznati, pojačani ukus koji podseća na ramen ili chow mein.

Šta je u onom “prašku”?

Onaj magični prah koji daje ukus zapravo je miks:

mononatrijum glutaminata (MSG) – pojačivač ukusa,

ogromne količine soli,

šećera, suvih aroma, ekstrakata povrća, soja sosa,

začina poput belog luka, đumbira, bibera ili čilija,

i na kraju, veštačkih aroma i boja.

Dakle, ništa što je samo po sebi “otrovno”, ali svakako ništa ni nalik stvarnom obroku. Taj prašak ima vrlo malo nutritivne vrednosti i spada u visoko prerađene namirnice.

Brzo, ali masno

Većina nudli se suši prženjem u ulju na visokoj temperaturi – brže i jeftinije, ali time upijaju dosta masti. Uz to, proces može stvoriti i spojeve poput akrilamida, koji se povezuju sa mogućim štetnim efektima ako se jedu često.
Postoje i one sušene vrućim vazduhom (bez ulja), koje su nutritivno povoljnije, ali su ređe i skuplje.

Koliko su zapravo nezdrave?

Nudle nisu otrovne, ali nisu ni hrana za svaki dan. Najčešći problemi su:

previše soli (često više od pola dnevnog unosa u jednoj porciji),

zasićene masti iz ulja,

manjak vlakana, vitamina i proteina,

puno aditiva i konzervansa.

Drugim rečima — brzo vas zasite, ali vas ne nahrane.

A šta je s MSG-jem?

Mononatrijum glutaminat (MSG) je pojačivač ukusa koji stvara umami – onaj peti ukus zbog kojeg vam se jede još. Nalazi se u paradajzu, siru i pečurkama, ali industrijski MSG se dodaje u skoro sve instant obroke.
Većina istraživanja kaže da je bezbedan u uobičajenim količinama, iako kod nekih može izazvati glavobolju ili crvenilo ako se pretera. Dakle – nije bauk, ali ni začin koji želite svaki dan u tanjiru.

Zaključak: za brze dane – okej, ali ne svaki dan

Instant nudle su tu kad nemate vremena ni volje da kuvate, i u tome su nenadmašne. Ali ako vam postanu navika, mogu doprineti povišenom pritisku, dehidraciji, problemima sa varenjem i višku kilograma.
Drugim rečima – dobre su kad kasnite na predavanje, ali ne i kad kasnite sa zdravom ishranom, piše Index.hr.

Oznake:

nudle

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

IKEA je decenijama proizvodila nameštaj u Jugoslaviji, a onda je prvu prodavnicu otvorila 1991: Priča za koju malo ko zna
Prethodni

IKEA je decenijama proizvodila nameštaj u Jugoslaviji, a onda je prvu prodavnicu otvorila 1991: Priča za koju malo ko zna

Govorili su joj da ne kupuje kauč s Temua: Evo šta je dobila za 267 evra
Sledeći

Govorili su joj da ne kupuje kauč s Temua: Evo šta je dobila za 267 evra

Sledeći
Govorili su joj da ne kupuje kauč s Temua: Evo šta je dobila za 267 evra
17.10.2025.

Govorili su joj da ne kupuje kauč s Temua: Evo šta je dobila za 267 evra

Prethodni
15.10.2025.

IKEA je decenijama proizvodila nameštaj u Jugoslaviji, a onda je prvu prodavnicu otvorila 1991: Priča za koju malo ko zna

IKEA je decenijama proizvodila nameštaj u Jugoslaviji, a onda je prvu prodavnicu otvorila 1991: Priča za koju malo ko zna

36 Comments

  1. ljilja kaže:
    15.10.2025. u 20:33

    Bolje isprziti 2 jaja na malo masnoce , sa dodatkom secene paprike , ili malo crnog luka , ili namrvljenog domaceg sira i dobra sveza salata .

    Odgovori
    1. Max kaže:
      16.10.2025. u 09:59

      Da,i najbolje kozji sir sa Alpa,i sveze povrće koje sam uzgajas u dvoristu,i jedno pola sata dok to spremis.

      Odgovori
      1. Jaca kaže:
        16.10.2025. u 14:07

        Slažem se! Za zdravu hranu treba vremena a vremena imamo sve manje…jer nam tako neko pravi raspored. Ne samo nama nego celoj planeti..

        Odgovori
        1. Gocs kaže:
          21.10.2025. u 17:30

          Ovo je samo izgovor i umirivanje savesti zbog loše i nezdrave ishrane

          Odgovori
      2. ela kaže:
        17.10.2025. u 06:36

        jako duhovito

        Odgovori
      3. Anonimni kaže:
        17.10.2025. u 15:01

        Bravo!

        Odgovori
    2. Jaca kaže:
      16.10.2025. u 14:12

      …..I pun novčanik za sve ovo! Ideja vam je savršena ali ne ide, pokušala samPovrće je skuplje od mesa.

      Odgovori
    3. Kiza kaže:
      16.10.2025. u 17:29
      Odgovori
    4. Zox kaže:
      16.10.2025. u 17:40

      Bravo za savet Ljiljo.

      Odgovori
    5. Misirac kaže:
      16.10.2025. u 17:43

      Bravo Ljiljo

      Odgovori
    6. Aleks kaže:
      16.10.2025. u 20:06

      Uvek se oduševim pametnim komentarima tipa bolje biti bogat i lep nego siromašan i ružan.

      Odgovori
    7. Marija Ajdacic kaže:
      18.10.2025. u 13:55

      Tako da je i čen bijelog luka ❤️

      Odgovori
  2. Drawing kaže:
    16.10.2025. u 08:34

    Svaki dan ih jedem, dodajem so i ulje. Sad cu jos vise. Super tekst

    Odgovori
    1. Milan kaže:
      16.10.2025. u 14:42

      Nećeš ti još dugo….

      Odgovori
    2. Sneza kaže:
      16.10.2025. u 18:59

      Sebe ubijaš.

      Odgovori
  3. Djordje kaže:
    16.10.2025. u 09:39

    Mononatrium glutamat je kancerogena supstanca!!!!
    Mnogim ljudima se umanjili strah od konuzmacije ovog djubreta….
    I dalje ne verujem sta se jede u zemlji Srbiji…

    Odgovori
    1. Kasandrq kaže:
      16.10.2025. u 14:29

      Bas njih briga sve je prskano i s hemijom otud je narodu sve lošije ja sam imala trovanje od hrane i plašim se kupovine dok ukućani više vole kupovnu hranu

      Odgovori
  4. Beofradjanin kaže:
    16.10.2025. u 13:27

    Ja to jedem bar 1 nedeljno i nista mi nije
    Kažu nenoj coca kolu,pa ne puši, nemoj alkohol itd pa nikad to nije bilo prodavanije..
    Jeste loše, ali nije tačno da ne zasite.
    Tek ću sad još više da ih jedem.

    Odgovori
    1. Tatjana kaže:
      16.10.2025. u 14:43

      Ma udri i za doručak, ručak i večeru.

      Odgovori
    2. Muharem kaže:
      17.10.2025. u 00:21

      Kakav si ti Beograđanin, sišao sa obližnje planine crno dete.

      Odgovori
  5. Milica kaže:
    16.10.2025. u 14:29

    Nemam reci kad bi znali šta se jede Gmo

    Odgovori
  6. Mile kaže:
    16.10.2025. u 16:15

    Ma nudle su vrh

    Odgovori
  7. Beogradjanka kaže:
    16.10.2025. u 19:06

    Pa kad vam se zivot pretvorio u posao, sate provedete u autu, glumite ludilo, nabijete noseve u telefone… e zato nemate vremena pa jedite ta g…

    Odgovori
  8. Ana kaže:
    16.10.2025. u 20:52

    Kupiti pileću džigericu i ispržiti, to je prava hrana, i dodati malo sira

    Odgovori
  9. Viki kaže:
    16.10.2025. u 21:07

    Rekla sam ,skuvajte poparu,p0la litra vode da provri,dodati 1-2 kašike ulja,i na kocke do 6 kriške isecenog hleba malo pritisnuti dodati sir bilo koji i pavlaku koju nabavite ranije da imate u frižideru prijatno!

    Odgovori
  10. Viki kaže:
    16.10.2025. u 21:14

    Ne svidja mi se ovo jeloskuvajte popau,voda ulje,so nekoliko kriške hleba isecena na kockice na kraju dodati sir bilo koji I malo pavlake,prijatno!

    Odgovori
    1. Didi kaže:
      17.10.2025. u 15:48

      Toliko muke ni oko čega. Ni toliko ulja ne valja, ni hleba.

      Odgovori
  11. Savo kaže:
    16.10.2025. u 21:54

    Moja majka je to jela svaki drugi ili treći dan i doživi 94 godine

    Odgovori
  12. Cile kaže:
    16.10.2025. u 21:59

    Radio u fabrici tih nudli kod nas.
    Stanard proizvodnje zastrasujuci.
    Pozdrav konzumentima i puno srece!

    Odgovori
  13. Profa kaže:
    16.10.2025. u 22:26

    Odlicna hrana, za pacove

    Odgovori
  14. N.N. kaže:
    16.10.2025. u 23:54

    To pre svega smrdi,izaziva nagon za povraćanjem,pas sa ulice to smeće ne bi pojeo.

    Odgovori
  15. Muharem kaže:
    17.10.2025. u 00:20

    Od ovih nudli mi se nenormalno diže… Pritisak

    Odgovori
  16. Allexo kaže:
    17.10.2025. u 09:08

    Ovo đubre treba izbegavati u širokom luku! Takođe i instant pire,supe iz kesice i sve te instant varijante! Bolje pržena jaja nego to đubre!

    Odgovori
  17. Tomislav kaže:
    18.10.2025. u 07:32

    Imam dovoljno godina da znam kako je nekada izgledala testenina koju su nazivali nudle. Ovo što se sada prodaje pod tim nazivom više liči na neke zgužvane špagete i kada se pripreme, ako mene pitate, imaju odvratan miris.

    Odgovori
  18. Tijana kaže:
    18.10.2025. u 09:09

    To je zivi otrov,to samo lud covek moze jesti i davati svojoj deci. Ja mom detetu nit dajem virsle,pastete,salame i uopste te industrijske preradjevine. Nema tu izgovora brz zivot,poenta je sto niko nece u kuhinju da kuva nego je lakse kupiti gotovo i jesti to smece. Uzas.

    Odgovori
  19. Lipe kaže:
    18.10.2025. u 16:25

    Ja ogladnim posle pola sat, sat vremena kao da ih nisam ni jeo. Ok mi je ukus ali to samo zavara glad.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖