Nudle, omiljena hrana mladih u Srbiji: Šta je u njima, od čega je “prašak” i šta zapravo jedemo?
Instant nudle su postale univerzalni simbol brzog života — par minuta do “ručak je gotov”. Otvoriš poklopac, dodaš vrelu vodu, ubaciš začine i dobiješ „egzotičan“ obrok koji miriše na nešto između Azije i studentskog doma. Ali, da li ste ikada pogledali šta se zapravo krije u tim praktičnim pakovanjima?
Kako nastaju instant nudle
Većina nudli koje nalazimo u marketima već je jednom skuvana i zatim osušena, obično od pšeničnog brašna, vode, soli i palminog ulja. Suše se prženjem u dubokom ulju ili vrućim vazduhom, što im daje onu karakterističnu teksturu i omogućava da se “vrate u život” čim ih prelijete vrelom vodom.
U pakovanju se obično krije i kesica sa dehidriranim začinima i solju, mala kesica sa uljem ili sosem (sojin, susamov, ljuti), a ponekad i komadići sušenog povrća, jaja, tofua ili mesa. Sve to zajedno stvara onaj poznati, pojačani ukus koji podseća na ramen ili chow mein.
Šta je u onom “prašku”?
Onaj magični prah koji daje ukus zapravo je miks:
mononatrijum glutaminata (MSG) – pojačivač ukusa,
ogromne količine soli,
šećera, suvih aroma, ekstrakata povrća, soja sosa,
začina poput belog luka, đumbira, bibera ili čilija,
i na kraju, veštačkih aroma i boja.
Dakle, ništa što je samo po sebi “otrovno”, ali svakako ništa ni nalik stvarnom obroku. Taj prašak ima vrlo malo nutritivne vrednosti i spada u visoko prerađene namirnice.
Brzo, ali masno
Većina nudli se suši prženjem u ulju na visokoj temperaturi – brže i jeftinije, ali time upijaju dosta masti. Uz to, proces može stvoriti i spojeve poput akrilamida, koji se povezuju sa mogućim štetnim efektima ako se jedu često.
Postoje i one sušene vrućim vazduhom (bez ulja), koje su nutritivno povoljnije, ali su ređe i skuplje.
Koliko su zapravo nezdrave?
Nudle nisu otrovne, ali nisu ni hrana za svaki dan. Najčešći problemi su:
previše soli (često više od pola dnevnog unosa u jednoj porciji),
zasićene masti iz ulja,
manjak vlakana, vitamina i proteina,
puno aditiva i konzervansa.
Drugim rečima — brzo vas zasite, ali vas ne nahrane.
A šta je s MSG-jem?
Mononatrijum glutaminat (MSG) je pojačivač ukusa koji stvara umami – onaj peti ukus zbog kojeg vam se jede još. Nalazi se u paradajzu, siru i pečurkama, ali industrijski MSG se dodaje u skoro sve instant obroke.
Većina istraživanja kaže da je bezbedan u uobičajenim količinama, iako kod nekih može izazvati glavobolju ili crvenilo ako se pretera. Dakle – nije bauk, ali ni začin koji želite svaki dan u tanjiru.
Zaključak: za brze dane – okej, ali ne svaki dan
Instant nudle su tu kad nemate vremena ni volje da kuvate, i u tome su nenadmašne. Ali ako vam postanu navika, mogu doprineti povišenom pritisku, dehidraciji, problemima sa varenjem i višku kilograma.
Drugim rečima – dobre su kad kasnite na predavanje, ali ne i kad kasnite sa zdravom ishranom, piše Index.hr.

Bolje isprziti 2 jaja na malo masnoce , sa dodatkom secene paprike , ili malo crnog luka , ili namrvljenog domaceg sira i dobra sveza salata .
Da,i najbolje kozji sir sa Alpa,i sveze povrće koje sam uzgajas u dvoristu,i jedno pola sata dok to spremis.
Slažem se! Za zdravu hranu treba vremena a vremena imamo sve manje…jer nam tako neko pravi raspored. Ne samo nama nego celoj planeti..
Ovo je samo izgovor i umirivanje savesti zbog loše i nezdrave ishrane
jako duhovito
Bravo!
…..I pun novčanik za sve ovo! Ideja vam je savršena ali ne ide, pokušala samPovrće je skuplje od mesa.
Bravo za savet Ljiljo.
Bravo Ljiljo
Uvek se oduševim pametnim komentarima tipa bolje biti bogat i lep nego siromašan i ružan.
Tako da je i čen bijelog luka ❤️
Svaki dan ih jedem, dodajem so i ulje. Sad cu jos vise. Super tekst
Nećeš ti još dugo….
Sebe ubijaš.
Mononatrium glutamat je kancerogena supstanca!!!!
Mnogim ljudima se umanjili strah od konuzmacije ovog djubreta….
I dalje ne verujem sta se jede u zemlji Srbiji…
Bas njih briga sve je prskano i s hemijom otud je narodu sve lošije ja sam imala trovanje od hrane i plašim se kupovine dok ukućani više vole kupovnu hranu
Ja to jedem bar 1 nedeljno i nista mi nije
Kažu nenoj coca kolu,pa ne puši, nemoj alkohol itd pa nikad to nije bilo prodavanije..
Jeste loše, ali nije tačno da ne zasite.
Tek ću sad još više da ih jedem.
Ma udri i za doručak, ručak i večeru.
Kakav si ti Beograđanin, sišao sa obližnje planine crno dete.
Nemam reci kad bi znali šta se jede Gmo
Ma nudle su vrh
Pa kad vam se zivot pretvorio u posao, sate provedete u autu, glumite ludilo, nabijete noseve u telefone… e zato nemate vremena pa jedite ta g…
Kupiti pileću džigericu i ispržiti, to je prava hrana, i dodati malo sira
Rekla sam ,skuvajte poparu,p0la litra vode da provri,dodati 1-2 kašike ulja,i na kocke do 6 kriške isecenog hleba malo pritisnuti dodati sir bilo koji i pavlaku koju nabavite ranije da imate u frižideru prijatno!
Ne svidja mi se ovo jeloskuvajte popau,voda ulje,so nekoliko kriške hleba isecena na kockice na kraju dodati sir bilo koji I malo pavlake,prijatno!
Toliko muke ni oko čega. Ni toliko ulja ne valja, ni hleba.
Moja majka je to jela svaki drugi ili treći dan i doživi 94 godine
Radio u fabrici tih nudli kod nas.
Stanard proizvodnje zastrasujuci.
Pozdrav konzumentima i puno srece!
Odlicna hrana, za pacove
To pre svega smrdi,izaziva nagon za povraćanjem,pas sa ulice to smeće ne bi pojeo.
Od ovih nudli mi se nenormalno diže… Pritisak
Ovo đubre treba izbegavati u širokom luku! Takođe i instant pire,supe iz kesice i sve te instant varijante! Bolje pržena jaja nego to đubre!
Imam dovoljno godina da znam kako je nekada izgledala testenina koju su nazivali nudle. Ovo što se sada prodaje pod tim nazivom više liči na neke zgužvane špagete i kada se pripreme, ako mene pitate, imaju odvratan miris.
To je zivi otrov,to samo lud covek moze jesti i davati svojoj deci. Ja mom detetu nit dajem virsle,pastete,salame i uopste te industrijske preradjevine. Nema tu izgovora brz zivot,poenta je sto niko nece u kuhinju da kuva nego je lakse kupiti gotovo i jesti to smece. Uzas.
Ja ogladnim posle pola sat, sat vremena kao da ih nisam ni jeo. Ok mi je ukus ali to samo zavara glad.