• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
proja
Proja, foto: agrofruti / Alamy / Profimedia

CNN izabrao 50 najboljih hlebova sveta – među njima i srpska proja

CityMagazine
23.10.2025. 3 min Gourmet

CNN proglasio 50 najboljih hlebova sveta – među njima i naša proja.

U najnovijem serijalu CNN-a pod nazivom World’s 50 Best Breads, među kulinarske dragulje sveta uvrštena je i srpska proja – jednostavan kukuruzni hleb koji se u domaćinstvima sprema već vekovima. U konkurenciji hlebova iz Japana, Etiopije, Italije i Francuske, naša skromna proja pronašla je svoje zasluženo mesto među najvećima.

CNN piše da je hleb jedno od najstarijih i najjednostavnijih jela na svetu, ali i simbol zajedništva – i da svaka zemlja ima svoju verziju tog osnovnog, ali čarobnog recepta. Od tankih lepinja do gustih vekni, svaka kultura razvila je svoj jedinstveni način da od brašna, vode i vremena napravi magiju.

Od japanskog mlečnog hleba do naše proje, CNN-ova lista pokazuje da hleb nije samo hrana – to je priča o tradiciji, mirisu doma i univerzalnom jeziku koji svi razumemo.
Iako dolaze iz različitih kultura i kontinenata, svi ovi hlebovi imaju nešto zajedničko: momenat topline i zadovoljstva kad se prvi put prelome prstima.

Naša proja sada se, sasvim zasluženo, našla u društvu najvećih – i dokazala da i najjednostavniji recept može imati globalni sjaj.

Proja (Srbija)

CNN opisuje proju kao „skroman, ali neodoljiv kukuruzni hleb koji se lako priprema i savršeno uklapa uz svako jelo“. Tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, jogurta, jaja i ulja, a neretko se obogaćuje sirom ili zelenišem. Iako je jednostavna, proja je deo gotovo svakog domaćeg ručka i jedan od najprepoznatljivijih ukusa Srbije.

Neki od hlebova koji su se našli na CNN listi:

Baguette (Francuska) – najpoznatiji francuski hleb, duguljasta vekna s hrskavom korom i mekanom unutrašnjošću, simbol svakodnevnog života u Parizu.

Naan (Indija / Pakistan) – mekani beli hleb pečen u glinenoj peći, nezaobilazan uz jela od karija. CNN ga opisuje kao „topli zagrljaj svakog indijskog obroka“.

Injera (Etiopija) – porozni, spužvasti hleb od teffa, koji se koristi i kao tanjir i kao pribor za jelo. „Bez injere, etiopski obrok nije potpun“, navodi CNN.

Focaccia (Italija) – zlatni hleb s maslinovim uljem i ruzmarinom, omiljen širom Italije. „Jednostavna, aromatična i beskrajno utešna“, piše CNN.

Pão de queijo (Brazil) – hleb od sira i brašna od kasave, mekan, elastičan i savršeno mirisan. Popularan kao doručak, ali i kao topli zalogaj tokom dana.

Pretzel (Nemačka) – čuveni perec, hrskav spolja i mekan iznutra, simbol nemačke ulične hrane i pivskih festivala.

Cornbread (SAD) – kukuruzni hleb američkog juga, koji se najčešće peče u tiganju od livenog gvožđa i servira uz pasulj ili piletinu.

Khachapuri (Gruzija) – čuveni gruzijski hleb u obliku čamca, punjen sirom i jajetom koje se topi u sredini. CNN ga opisuje kao „pravi užitak za sva čula“.

Pita (Grčka) – meka i elastična, idealna za giros, ali i kao dodatak mnogim jelima s Mediterana.

Simit (Turska) – hrskavi krug hleba posut susamom, prodaje se na svakom ćošku Istanbula. CNN ga naziva „jednim od najlepših primera jednostavnog savršenstva“.

Proja, stari recept “na šolju”

Znaš li?

Proja je bila obavezni deo vojničkog menija u 19. veku – zbog jednostavne pripreme i duge svežine.

U nekim krajevima Srbije razlikuju se proja (bez sira) i projara (sa sirom ili kajmakom).

Najpoznatija manifestacija posvećena ovom jelu je Dani proje u Pećincima, koji svake godine okupljaju desetine domaćih proizvođača.

U modernim varijantama, proja se danas pravi i sa spanaćem, tikvicama, pa čak i sušenim paradajzom.

Bonus video:

@city_magazine

Probali smo da napravimo čuvenu kajganu Gordona Remzija — i iskreno, vredi svake sekunde! 🥰🍳 #foodlover #kajgana recept“

♬ Happy / Video CM / Ukulele ♬ Cooking / Family(897363) – ImoKenpi-Dou

Oznake:

proja

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kaiserschmarrn: Recept za austrijsku poslasticu koja osvaja svakim zalogajem
Prethodni

Kaiserschmarrn: Recept za austrijsku poslasticu koja osvaja svakim zalogajem

karađorđeva
Sledeći

Karađorđeva šnicla, jelo koje je nastalo slučajno: Priča Titovog kuvara koji je osmislio kraljevski gastro klasik

Sledeći
karađorđeva
23.10.2025.

Karađorđeva šnicla, jelo koje je nastalo slučajno: Priča Titovog kuvara koji je osmislio kraljevski gastro klasik

Prethodni
22.10.2025.

Kaiserschmarrn: Recept za austrijsku poslasticu koja osvaja svakim zalogajem

Kaiserschmarrn: Recept za austrijsku poslasticu koja osvaja svakim zalogajem

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    vruć vetar
    “Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
    CityMagazine
    "Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    “Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    CityMagazine
    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖