Dodajete bananu u smuti? Naučnici otkrili zašto to možda nije dobra ideja
Smutiji su mnogima brz i ukusan način da u ishranu unesu više voća i povrća, ali novo istraživanje naučnika sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu upozorava da omiljeni sastojak poput banane može drastično umanjiti njihove zdravstvene koristi, piše Index.hr.
Studija je pokazala da banana značajno smanjuje količinu flavonola koje telo apsorbuje iz smutija. Flavonoli su biljni spojevi poznati po snažnom antioksidativnom dejstvu, posebno važnom za zdravlje srca i mozga. Nalaze se u jabukama, bobičastom voću, kruškama, grožđu i kakau.
Naučnici su uporedili delovanje smutija sa bananom i onog s bobičastim voćem. Učesnici koji su pili smuti sa bananom imali su čak 84 odsto niži nivo flavonola u organizmu.
Razlog leži u enzimu polifenol oksidaza (PPO), koji se nalazi u banani i poznat je po tome što uzrokuje tamnjenje voća kada dođe u kontakt s vazduhom.
Upravo taj enzim smanjuje sposobnost tela da iskoristi korisne flavonole iz drugih sastojaka.
Šta preporučuju stručnjaci?
Autor studije, dr Havijer Otavijani, istakao je koliko način pripreme hrane utiče na njene benefite.
„Dodavanje samo jedne banane može znatno promeniti to koliko hranljivih materija telo apsorbuje iz ostalih sastojaka“, rekao je.
Stručnjaci zato savetuju da se banana u smutiju zameni voćem s nižim sadržajem PPO enzima – poput ananasa, pomorandže, manga ili čak običnog jogurta. Ako ipak želite bananu, bolje je da je ne mešate s voćem bogatim flavonolima (poput borovnica, jabuka ili kakaa).
Zdravlje ne zavisi samo od izbora namirnica, već i od načina pripreme
Studija objavljena u časopisu Food & Function naglašava da nije dovoljno samo birati zdrave namirnice – važno je i kako se one kombinuju i pripremaju. Pravilna priprema može značajno povećati njihovu efikasnost i doprineti većoj koristi za organizam.
Vitamini i minerali koji dodatno jačaju imunitet
Osim pravilnog kombinovanja hrane, zdravlje se može ojačati i unosom ključnih vitamina i minerala:
Vitamin B6 pomaže ćelijama da bolje komuniciraju i funkcionišu, učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i smanjuje upalne procese.
Vitamin C deluje kao snažan antioksidans, ublažava umor i pomaže u oporavku posle bolesti.
Vitamin D jača imunitet i štiti sluzokožu od infekcija, posebno kod osoba koje retko borave na suncu.
Magnezijum smanjuje upale i jača kosti, živce i srce, a nalazi se u zelenom povrću, ribi, žitaricama i mahunarkama.
Cink je ključan za funkcionisanje preko sto enzima i važan u borbi protiv infekcija, naročito u periodima stresa i bolesti.

Trenutno nema komentara! Budite prvi