• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan
Kaadaif, foto: Predrag Zdravkovic / Alamy / Profimedia

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan

CityMagazine
03.11.2025. 2 min Recepti

Ova raskošna, zlatno-pečena poslastica od tankih rezanaca, poznata kao kadaif, svoje poreklo vuče sa Bliskog istoka, ali je vremenom osvojila i Balkan, naročito Tursku, Grčku, Bosnu i Srbiju. U svakoj zemlji nosi svoj pečat – negde se priprema s orasima, negde s pistaćima ili bademima, a u pojedinim varijantama preliva se i toplim mlekom umesto sirupa. Ipak, osnovna ideja ostaje ista: spoj fino iseckanog testa, putera, orašastih plodova i sirupa od šećera i limuna daje desert koji hrskavošću i aromom ostavlja neodoljiv utisak.

Kadaif se često priprema za praznike i porodična okupljanja, a u nekim krajevima je nezaobilazan deo bajramske i božićne trpeze. Uz šoljicu turske kafe ili domaće kafe iz džezve, ova poslastica predstavlja pravi povratak tradicionalnim vrednostima i mirisima djetinjstva.

Sastojci:

500 g kadaif testa

250 g mlevenih oraha (ili po želji – pistaća, badema)

200 g putera

150 g šećera u prahu

Za sirup:

500 g šećera

300 ml vode

1 kašika limunovog soka

1 kesica vanilin šećera (po želji)

Kolači u obliku voća osvojili su TikTok: Probali smo ih u Beogradu i otkrili da cena nije jedino iznenađenje

Priprema:

Putar se otopi na laganoj vatri i ostavi da se prohladi.

Kadaif testo se pažljivo razmrvi prstima, pa se prelije otopljenim puterom i dobro promeša kako bi se svaka nit ravnomerno natopila.

Polovina pripremljenog testa rasporedi se po podmazanom plehu i blago pritisne.

Preko njega se ravnomerno pospe mleveni orah, zatim i ostatak testa. Sve se blago utisne dlanovima.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Priprema sirupa:

  1. Dok se kolač peče, voda i šećer stave se da provre. Kada proključa, dodaje se limunov sok i po želji vanilin šećer. Sirup se kuva još 5 minuta, a zatim ostavi da se prohladi.
  2. Vruć kadaif preliva se mlakim sirupom (nikako hladnim na hladno). Ostavlja se nekoliko sati, najbolje preko noći, da upije i omekša.

Posluživanje:

Kadaif se seče na kocke ili trouglove i posipa krupno seckanim orasima ili pistaćima. Najlepše se služi uz šolju kafe ili kuglu sladoleda od vanile, za savršeni kontrast toplo-hladnog.

Oznake:

kadaif

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prženice: Da li ih pravite sa vodom ili mlekom?
Prethodni

Prženice: Da li ih pravite sa vodom ili mlekom?

Da li je pasulj iz konzerve zdrav kao i običan suvi? Stručnjaci objašnjavaju
Sledeći

Da li je pasulj iz konzerve zdrav kao i običan suvi? Stručnjaci objašnjavaju

Sledeći
Da li je pasulj iz konzerve zdrav kao i običan suvi? Stručnjaci objašnjavaju
04.11.2025.

Da li je pasulj iz konzerve zdrav kao i običan suvi? Stručnjaci objašnjavaju

Prethodni
31.10.2025.

Prženice: Da li ih pravite sa vodom ili mlekom?

Prženice: Da li ih pravite sa vodom ili mlekom?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine
    leptirica
    Bila je Čkaljina mezimica, bila je Leptirica od koje je strepela cela Jugoslavija, a onda je nestala sa scene
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖