• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mac and cheese
Mac and cheese, foto: Elena Veselova / Alamy / Profimedia

Mac and cheese: Recept za najkremastiju pastu sa sirom

CityMagazine
27.11.2025. 2 min Recepti

Mac and cheese je jedno od najpoznatijih jela američke kuhinje, a danas se jede širom sveta — od kućnih trpeza do modernih bistroa.

Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama u 18. veku, gde se tradicionalno pripremao od testenine i mešavine čedar sira pečenog u rerni.

Iako se originalni recept razlikuje od savremenih verzija, ideja je ostala ista: jednostavno jelo koje pruža maksimalnu udobnost i može da nahrani celu porodicu.

Danas se mac and cheese služi kao glavno jelo, prilog ili brzi comfort food obrok.

Često ga obogaćuju slaninom, pečurkama, dodatnim vrstama sira ili hrskavim prezlama. Jedna od njegovih najvećih prednosti je to što se lako priprema unapred.

Može da stoji u frižideru do tri dana, a bez problema se podgreva u rerni ili na ringli uz dodatak malo mleka ili putera da povrati kremastost.

Čak i zamrzavanje je moguće, što ga čini najboljim prijateljem onih koji vole unapred pripremljene obroke.

Krompir salatu treba pripremiti ovim redosledom: tako će biti zaista sočna, a ukus savršen

Mac and cheese recept

Sastojci (za 4 osobe)

300 g makarona (ili druge kratke testenine)

40 g putera

2 kašike brašna

400 ml mleka

150 g čedar sira, rendanog

100 g gaude ili ementalera, rendanog

1 kašičica senfa u prahu (opciono)

So i biber po ukusu

Šaka prezli (opciono, za posip)

Cicvara, recept za jelo naših baka

Priprema

Testenina se kuva u posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju, ali minut kraće, jer će se dodatno termički obraditi u sosu. Nakon kuvanja, procedi se i ostavlja sa strane.

U šerpi se otopi puter, pa se dodaje brašno. Meša se dok se ne formira glatka zaprška svetle boje.

Polako se dodaje mleko, neprestano mešajući, sve dok se ne dobije gust, kremast sos.

U vreo sos dodaju se čedar i gauda (ili ementaler), dok se potpuno ne otope. Po želji se ubacuje senf u prahu, a zatim se sve začini solju i biberom.

Kuvana testenina se ubacuje u sos i dobro meša dok se sve lepo ne sjedini.

Po želji, jelo se može prebaciti u vatrostalnu posudu, posuti prezlama i zapeći 10 minuta u rerni na 200 °C da dobije hrskavu koricu.

Kako se čuva i podgreva

U frižideru: do tri dana, u dobro zatvorenoj posudi.

Podgrevanje: najbolje u rerni na 180 °C uz kašiku mleka, ili u tiganju/šerpi na laganoj vatri uz dodatak putera.

Zamrzavanje: do dva meseca, idealno bez prezli.

Oznake:

mac and cheese

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Krompir salatu treba pripremiti ovim redosledom: tako će biti zaista sočna, a ukus savršen
Prethodni

Krompir salatu treba pripremiti ovim redosledom: tako će biti zaista sočna, a ukus savršen

beograd
Sledeći

Da li je ovo trenutno najkontroverznija hrana u Beogradu: Probali smo je i ovo su naši utisci

Sledeći
beograd
27.11.2025.

Da li je ovo trenutno najkontroverznija hrana u Beogradu: Probali smo je i ovo su naši utisci

Prethodni
26.11.2025.

Krompir salatu treba pripremiti ovim redosledom: tako će biti zaista sočna, a ukus savršen

Krompir salatu treba pripremiti ovim redosledom: tako će biti zaista sočna, a ukus savršen

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖