• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
lazanje
foto: Anatolii Riepin / Alamy / Alamy / Profimedia

Zašto nikada ne biste smeli da zamrzavate sir? Stručnjak otkriva razlog

CityMagazine
29.11.2025. 2 min Gourmet

Iako je dobar komad sira prilično zahvalan za čuvanje i može dugo zadržati kvalitet, postoji jedna ključna greška koja može uništiti njegov ukus i teksturu. Ipak, postoje trikovi kako ga očuvati što svežijim, kao i jedna stvar koju nikako ne treba raditi.

„Nikako ne zamrzavajte sir ako ga planirate jesti“, kaže za Simply Recipes Stiv Marko iz kompanije Tilamuk, koja se bavi proizvodnjom sira.

Zašto ne treba zamrzavati sir

„Kada ga zamrznete, vlaga u siru pretvara se u ledene kristale koji mogu oštetiti strukturu masti i proteina“, objašnjava Marko. Kada se takav sir odmrzne, oštećene strukture mogu početi da ispuštaju ulje, što ga čini podložnijim oksidaciji i može mu dati neobičan ukus.

Tekstura zamrznutog i odmrznutog sira takođe pati. Marko objašnjava da se tokom zrenja proteinske strukture u čedaru (cheddar) opuštaju, što daje kremast osećaj u ustima. Ekstremna hladnoća može ih razdvojiti i poremetiti, pa sir postaje zrnast. Što je sir bogatiji vlagom, zamrzavanje će ga više promeniti – jednostavno zato što voda stvara ledene kristale i narušava ravnotežu.

Belmuž – nalazi se na 3. mestu najboljih po izboru portala Taste Atlas, a evo kako se pravi

Još nekoliko saveta

„Potrošači se često plaše da kupe dobar sir i odmah ga ne stave u rashladnu torbu“, kaže Marko i dodaje da, u normalnim uslovima, nema razloga za brigu. Datum na pakovanju nije stroga granica. „Sve dok izgleda čisto i nema plesni, sir u originalnom pakovanju može stajati u frižideru i do godinu dana“, ističe.

Naravno, postoje načini kako da sir duže traje. Marko preporučuje da se drži u originalnom pakovanju dok se ne planira koristiti i da se smesti u najhladniji i najtamniji deo frižidera. Kada ste spremni za posluženje, odrežite samo onoliko koliko vam treba – čistim nožem i čistim rukama – a ostatak vratite u frižider. Tako spremljen, preostali sir može trajati još nedeljama.

Ako ste sir već zamrzli pre nego što ste ovo pročitali, ne brinite: i dalje ga možete dobro iskoristiti, samo možda neće biti idealan za grickanje. „Ako sir koristite isključivo za kuvanje ili pečenje, verovatno nećete ni primetiti da je bio zamrznut. Ako, na primer, ide u lazanje – to uopšte nije problem“, zaključuje Marko.

Oznake:

sirzamrzavanje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kuvajte danas, jedite do utorka: Spisak za kupovinu, recepti i plan ishrane na kome ćete nam biti zahvalni
Prethodni

Kuvajte danas, jedite do utorka: Spisak za kupovinu, recepti i plan ishrane na kome ćete nam biti zahvalni

Pire
Sledeći

Možete li pripremiti pire krompir unapred i podgrejati ga? Stručnjak otkriva trikove

Sledeći
Pire
30.11.2025.

Možete li pripremiti pire krompir unapred i podgrejati ga? Stručnjak otkriva trikove

Prethodni
29.11.2025.

Kuvajte danas, jedite do utorka: Spisak za kupovinu, recepti i plan ishrane na kome ćete nam biti zahvalni

Kuvajte danas, jedite do utorka: Spisak za kupovinu, recepti i plan ishrane na kome ćete nam biti zahvalni

One Comment

  1. Ime kaže:
    02.12.2025. u 15:31

    Tvrdi sirevi od mleka mogu se cuvati u frizederu u slanoj suvoj krpi dugo i dobijaju na ukusu i kvalitetu

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine
leptirica
Bila je Čkaljina mezimica, bila je Leptirica od koje je strepela cela Jugoslavija, a onda je nestala sa scene
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖